Lite surt är det.

Jag har kollat Köksmästarna under säsongen och haft Emma som favorit. Hon är vass den tjejen, men tydligen inte såpass vass så att det räckte till slutspel denna gången. Nu ska jag inte vara sån, killarna gjorde säkert bättre resultat i senaste tävlingen, men jag tycker ändå att det är synd. Det är lite jobbigt att tjejerna åker ut i alla proffsTV-tävlingar i matlagning. Jo jag vet, bara två av tio är tjejer, typ. Lite tragiskt, men sån är väl verkligheten i restaurangvärlden, kan jag tro.

Men… vi är 54% kvinnor som står vid grytorna i matlagnings-Sverige varje dag. De allra flesta av oss jobbar i offentlig sektor men det verkar inte räknas, skolmat är sånt som det är fritt fram att klaga på i hundraåtti och det är inte rättvist! Det lagas mycket god mat till våra barn och ungdomar och till gamla och sjuka. Kanske är det dags att iaktta det lite närmare och inte bara fokusera på finmatlagningen.

Kom igen. De allra flesta av oss har någon som vi månar om, som är beroende av vår tid och kärlek till vardagsmaten och till våra gäster. Kanske är det små barn, äldre barn, tonåringar, sjuka, gamla eller människor med funktionshinder. Känner du någon som inte vill ha god mat och gott bemötande. Nej, jag skulle inte tro det.

Kanske, kanske är det dags. Att fokusera på vardagsmatlagningen och sätta den på Sverige-kartan. Överallt pratas det om matlandet Sverige. Var finns det landet nånstans kan man undra. Spara, spara, spara, skär ner, får vi i offentligheten höra. Jahaja, men vi har ju de viktigaste gästerna av alla. De som inte kan välja utan får ta det som finns, ofta det billigaste. Ska det vara en klassfråga? Ska det bara finnas bra mat och svenskt kött på restaurangerna på Fina Gatan? Ja tyvärr så lutar det ditåt.

Vill du annorlunda? Kanske kan vi göra något åt detta tillsammans. Jag ska vara med på Gastronomiskt Forum, Halland på Wapnö om knappt två veckor. Jag tar med mig spörsmålet dit. Har du idéer, tankar eller funderingar så hör gärna av dig.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s