Midsommar på Varbergs Torg

Midsommarmorgonen bjöd på både sol och regn så allt är i sin ordning. Vi är ju inte jättebortskämda med strålande väder denna årets längsta dag. På torget var det i alla fall vackert som vanligt.

Varbergarna börjar vakna och beger sig till torget

Varbergarna börjar vakna och beger sig till torget

Vårt huvudsakliga ärende var att köpa färskpotatis, dill, gräslök och jordgubbar men vi kom så klart hem med lite andra godsaker också, det är mysigt att gå runt och prata med försäljarna som har stor kunskap om sina produkter och tycker att det är roligt att berätta mera om varorna de säljer.

Ostar i massor!

Ostar i massor!

Vem kan motstå den ostdisken? Inte jag i alla fall. Vi fick med oss en riktig äkta dansk hem! En vällagrad dansk ost med mycket smak och doft. Den kastade vi oss över till frukosten när vi kom hem och den var gräddig, och därmed lite svårhyvlad, ganska salt och hade en fantastisk fyllig smak och ett doftminne av Dansk semester. Den var lagrad i 60 uger det vill säga i 60 veckor. Vi hade kvar lite av gårdagens sallad med mycket frukt i som jag tog på smörgåsen och jag tycker absolut att man ska testa denna typen av ost med lite nektarin till. Det var gott! Vi köpte också en liten ostbricka som vi ska pröva i kväll, den innehåller bland annat en får-brie. Det ska bli spännande!

Lite smått och gott som hör till på midsommar är följande

Prima delikatesser från jorden

Prima delikatesser från jorden

Jag köpte färskpotatisen ”Rocket”. Den har jag ätit innan och jag vet att den är god!

Det är inte bara Rönnerdal som har blomsterkrans i håret

Det är inte bara Rönnerdal som har blomsterkrans i håret

Många köper blomsterkransar i dag, man vill ju vara fin till dansen kring midsommarstången och till kvällens festligheter! Och nu: får jag presentera en av helgens huvudpersoner!

Svenska jordgubbar! De kommer att gå åt som smör i solsken idag

Svenska jordgubbar! De kommer att gå åt som smör i solsken idag

Så hamnade vi ju framför fiskdisken från Getteröns Fisk & Rökeri som också har en gårdsbutik på Getterön i Varberg. Kunde jag gå förbi den? Nej, såklart inte.

Rökt fisk i massor av varianter

Rökt fisk i massor av varianter

Vi köpte Najadlax. Du ser den på bilden ovan närmast häråt till vänster.Den är först gravad i whiskey och sen rökt. Det ska bli mer än spännande att provsmaka den till potatisen senare ikväll. Jag får nog göra en liten hovmästarsås att ha till eller kanske en persiljesenap à la Paul Svensson på Fotografiska (läs mer om det på ”Sinnenas jul på Fotografiska” i rubrikerna högst upp på denna sidan). Den har jag dock inget recept på så i så fall får jag improvisera. Gudomlig var den i vart fall, Pauls persiljesenap

Mer fiskdelikatesser

Mer fiskdelikatesser

Jodå, vi köpte också Eneskärssill, Eneskär är en liten ö mellan Getterön och Norra Näs, en laxsallad fick åka med hem och så en lax-wrap. Vi ville även testa Kippers som är sill som saltas och sedan rökts så nu ska vi få oss många härliga smakupplevelser till livs i kväll.

Hemburet från torget

Hemburet från torget

Jag önskar er alla en Trevlig Midsommar! 🙂

Underbara färger och smaker!

Underbara färger och smaker!

Midsommarblomster

Midsommarblomster

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s