Halstrad tonfisk, fruktig sallad och romsås

Jag hade några skivor färsk tonfisk som jag tänkte grilla men det kändes lite onödigt att tända grillen för att grilla i tre-fyra minuter så jag halstrade fisken i en het panna istället, det gick väldigt bra och den blev riktigt god.

Marinerad tonfisk

Marinerad tonfisk

Marinad:

 • Jag tog en färdig Barbeque-marinad med en lite rökig smak för att få den där lilla omfamnande varmheten i smaken. I nästan alla marinad-recept till tonfisk så är citron representerat men jag är inte helt överens med den tesen. Testa och prova och bestäm själv vad som är gott! En enkel marinad med lite olja, honung, salt och en god örtkrydda funkar också väl. Låt fisken ligga och dra sig i marinaden i någon timma.

Jag kokade färskpotatis till

Ett kok färskpotatis

Ett kok färskpotatis

…och gjorde en fruktig sallad av dessa ingredienser:

Detta blir en god, fräsch sallad!

Detta blir en god, fräsch sallad!

Salladsblad, vattenmelon, gurka, kiwi, röd paprika, nektarin, rödlök, cocktailtomater och finskurna, små bitar av citron.

Salladsingredienser

En romsås är gott till, jag brukar göra ungefär så här:

 • 1 finhackad schalottenlök
 • 2 dl creme fraishe
 • 1 dl gräddfil
 • 0,5 dl majonnäs
 • 1 burk röd stenbitsrom
 • salt och min eviga ”Fem peppar”
 • några matskedar finhackad dill
 1. Finhacka löken
 2. Blanda creme fraishe, gräddfil och majonnäs
 3. Salta, peppra, rör ner löken och dillen
 4. Vänd ner stenbitsrommen
 5. Låt gärna stå kallt och dra sig litegrann

När allt annat är så gott som klart så är det dags att hetta upp stekpannan ordentligt. Lägg lite olja eller smör i pannan när den är het och lägg i tonfisken. Den ska bara halstras 1-2 minuter på varje sida och det allra bästa är att ha en termometer till hands. Enligt expertisen är fisken klar när innertemperaturen är 32 grader, för min del får den gärna gå upp några få grader till, men den blir fort torr så pass upp. Om du har grillen igång så går det så klart lika bra att grilla den, men pensla gärna med lite olja innan i så fall så den inte fastnar så lätt.

Gott!

Gott!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s