Restaurangakademien – Fredriks fiskar och skaldjur

Jag har haft en helt fantastisk dag på Restaurangakademien i Stockholm! Jag har träffat en massa nya trevliga människor, fått lära mig en del nytt om matlagning, fått känna mycket goa smaker och bara trivts i största allmänhet. Vi började med en kopp kaffe och presentationer, både av akademien, av oss och av Fredrik Eriksson som ledde dagens arbete med säker hand.

Restaurangakademien

Restaurangakademien

Det där med mat och allt vad det innebär, är ju mitt jobb men också ett ändlöst intresse. Jag har alltid läst matlitteratur av olika slag och följt vad som händer i matvärlden och främst i matsverige. Fredrik Eriksson har ju tillhört kockeliten  länge, han blev Årets Kock 1987 och var Sveriges tävlande i Bocuse d’Or (Matlagnings-VM) 1993 så det var inte speciellt svårt att vara snabb att boka in den här kursen på Restaurangakademien. Gå in på Restaurangakademiens hemsida och kolla in kalendariet, det finns många spännande kurser att ta del av.

DSCN9005

Dagen började med en kopp kaffe och presentationer av Akademien, av oss deltagare och av Fredrik, hans bakgrund och hans personal. Sen var det bara att träda in i köket och börja jobba. Först gick vi en runda när Fredrik visade de olika stationerna och vad vi skulle göra vid respektive bord och så fick vi ta plats och skrida till verket! Spännande, roligt och vi blev tryggt och säkert guidade av Hanna, Johanna, Linus och Fredrik.

Fredrik Eriksson instruerar oss om hur vi ska anrätta Kamtjackakrabba.

Fredrik Eriksson instruerar oss om hur vi ska anrätta Kamtjatkakrabba.

DSCN9004

Nu startade arbetet med att skapa en massa goda fisk- och skaldjurs-rätter som vi skulle få avsmaka under förmiddagen. Jag stod på en station där vi gjorde en kräftröra som vi rullade in i en filodeg och sen stekte i ugn och serverade med salladsblad och en sås av creme fraiche och löjrom.

DSCN9017

Det pågick ett febrilt och initierat arbete på alla poster och det var en härlig stämning i lokalen. Jag kunde inte annat än att stå med ett leende på läpparna och bara njuta av stämningen! Det andra som presenterades och som vi fick avsmaka var bland annat Sallad av Kamtjatka-krabba med mango, avokado och chili

Arbete pågår!

Arbete pågår!

Kamchatkasallad med mango och chili

Kamtjatkasallad med mango och chili

Det var en väldigt omväxlande meny som vi fick anrätta och avsmaka under förmiddagen. Det var gamla hederliga svenska smaker i form av strömming, äpple-, kapris- och rödlök som serverades på ett gott hembakat knäckebröd.

Gott knäckebröd med Strömming och frisk topping

Gott knäckebröd med Strömming och frisk topping

Som kontrast till detta fick vi prova på att öppna och äta ostron. Fredrik hade som tillbehör till ostronen lime, gurka och forellrom. En del av oss tyckte att det var gott att kombinera ostronen med någon eller några av tillbehören medan andra ansåg att ostronet lätt står för sig själv och är en smakupplevelse på egen hand.

Ostron med tillbehör

Ostron med tillbehör

Det blev också lite nostalgi i form av Havskräfta Amoreuse som var hett på ”Restaurang Gourmet” i Stockholm på 80-talet. Vi fick lära oss att skala färska havskräftor och sen visade oss Fredrik konsten i att steka och flambera det delikata skaldjuret.

Havskräftor som snart ska tillagas

Havskräftor som snart ska tillagas

Eldigt värre i köket i Restaurangakademien

Eldigt värre i köket i Restaurangakademien

Så till förmiddagens sista anrättning! Fredrik instruerade och visade lite knep, tips och annat matnyttigt.

Jag tror att alla tyckte att vi hade roligt i köket!

Jag tror att alla tyckte att vi hade roligt i köket!

Blåmusselsoppa med marinerad fänkål. Den var fantastiskt god och smakrik! En riktigt bra avslutning på förmiddagens gourmetiska resa. Vi behövde definitivt ingen lunch när rasten kom men det var gott med kaffe och lite frisk luft. Till och solen ville vara med på ett hörn.

Fantastiskt god musselsoppa!

Fantastiskt god musselsoppa!

Medan vi kursdeltagare minglade och hade det trevligt på rasten så hade kursledarna och deras assistenter fullt upp med arbete. De preparerade det fina och fräscha köket inför eftermiddagens äventyr! Efter någon halvtimmas rast så steg vi in i köket igen, vi blev guidade runt på de olika stationerna och fick veta vad som skulle tillagas och hur vi skulle gå till väga och sen var det bara att börja jobba igen.

Jobb och småprat

Jobb och småprat

Under förmiddagen åt vi alla rätter på stående fot, minglandes runt i köket och under eftermiddagen avnjöt vi de första rätterna på samma sätt och sen hade vi en trevlig sittning med flera rätter och några goda viner för de som ville. Det ville de flesta. Så här vackert var bordet dukat.

Dukat bord

Dukat bord

En grupp gjorde en god fiskgryta som sedan portionerades ut i formar som vi fick ta med hem när kursen var avslutad för dagen. Vi kokade också en god räkfond.

På stående fot åt vi dessa härliga rätter under första hälften av eftermiddagen. En krämig räksoppa med äpple, ost, räkor, dill och en härlig räkfond. Först lades de hackade, torra ingredienserna i soppmuggar och sen hälldes den goda fonden på.

Soppans torra ingredienser

Soppans torra ingredienser

Strax är soppan klar att servera!

Strax är soppan klar att servera!

Sen kom det en rätt som jag tyckte var riktigt häftig, smakrik och som kändes så där härligt, fräscht asiatisk. Nu är jag inte fantast när det gäller rå mat så jag hade kanske inte valt helt otillagad lax men totalt sett så var den amazing!  Dessutom så fick jag en ny bekantskap, nämligen Gari – inlagd ingefära i tunna skivor! Definitivt en ny favorit! Får jag presentera: Sashimi på Lax med sojadressing och wasabikräm. Håll till godo!

Underbart gott! Sashimi

Underbart gott! Sashimi

Nu stundade en lektion i stekning av fisk och här fick jag allt en del nya tips att ta med mig hem. Roligt!

Snart lektion i fiskstekning

Snart lektion i fiskstekning!

Nu ska bara de sista rätterna ställas i ordning och vinet ska hällas upp och sen är vi klara för en trevlig sittning.

Sista handen läggs vid bordet innan sittningen

Sista handen läggs vid bordet innan sittningen

Väl sittandes vid bordet presenteras en Sallad Kythira med Pilgrimsmusslor. En variant på grekisk sallad med en god Pilgrimsmussla på toppen.

Vacker tallrik. Pilgrimsmussla med grekisk touch

Vacker tallrik. Pilgrimsmussla med grekisk touch

Sen blev det ännu en vacker och tilltalande tallrik med en rimmad torskrygg som serverades med kantareller, betor i olika färger och en god smörsås. Tyvärr så var jag lite för snabb med kameran så jag fotade innan såsen kom på den goda rätten men ni förstår av utseendet att döma att den var fantastisk, eller hur!

Rimmad torskrygg med säsongens grönsaker och smörsås

Rimmad torskrygg med kantareller och betor. En god smörsås kommer också till, jag var bara för snabb med kameran 😉

Jag var nog lite okoncentrerad den sista stunden av kursen för jag glömde helt att fota dagens sista rätt! Om någon av er som var med på kursen läser detta och har ett foto på den goda och vackra tallriken med Hjälmare-gös med gubbröra på kallrökt lax så får ni gärna kontakta mig. Skriv en kommentar här på bloggen eller sök mig på facebook.

Jag är så glad för att jag bestämde mig för att gå den här roliga och givande kursen, jag fick med mig så mycket positiva känslor, så många goda smaker, nya lärdomar och jag fick träffa så många trevliga, goa, glada, snälla och matintresserade människor! Kram till alla som var med om att göra dagen så fantastisk!

Signerade böcker av Fredrik Eriksson

Signerade böcker av Fredrik Eriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s