Demokratisk rättighet

I morgon är det val och dags att gå och rösta. Att rösta är ju en medborgerlig plikt men ännu mer är det en demokratisk rättighet vi har.

Detta är det enda tillfället vi har att påverka hur vårt samhälle ska se ut, om vi inte själva vill och kan ge oss in i politiken förstås. Det är lätt att sitta i soffan och ondgöra sig över alla felaktiga beslut som vi tycker att politikerna fattar under valperioden så ta nu tillfället i akt och gå till vallokalen och säg din mening i morgon.

Om du vill ha en förändring – rösta på oppositionen, Om du tycker att det är bra som det är – rösta på alliansen, Om du inte riktigt vet vad du tycker – rösta blankt. Det tar inte många minuter att lägga sin valda lapp i kuvertet och sen lämna det till valförrättaren, men det är viktigt att göra det, tycker jag.

När man sen väl har röstat så kan man gnälla bäst man vill på alla knasiga beslut som fattas under valperioden, man har i alla fall gjort vad man har kunnat. Men om man struntar i att rösta så har man ju frånsagt sig rätten att säga sin mening. Är inte det dumt? Visst, man kanske tänker att inte spelar min lilla röst någon roll i det stora hela”, men jo! Många bäckar små, bildar en stor å.

Jag undrar om det är en generationsfråga det där med att gå och rösta. Jag är uppväxt under Palme och Boman-eran när det var fullt krig i debatterna. Då var det större skillnader mellan partierna, det var på den tiden när det fanns jobb åt alla. Så är det ju inte nu. Jag är uppväxt i ett arbetarhem i industribygden i södra Västergötland och där var det självklart att organisera sig och att gå med i facket när man fick ett jobb.

Tiderna förändras och politiken förändras i takt med tiden. Jag satt och lyssnade på partiledardebatten igår kväll och tyckte faktiskt att alla partiledarna skötte sig riktigt bra och var ganska tydliga. Det var roligt att lyssna på dem för det var inte så mycket käbbel som det kan vara när de kommer igång, men så leddes de också med säker hand av Anna Hedenmo och Mats Knutsson från SVT.

Jag går till vallokalen i morgon! Det blir en spännande dag och kväll innan vi vet resultatet av röstningen. Det blir jämnt, tror jag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s