Delfinal i Årets Kock!

Lite ont i fötterna hade jag allt, men jag hade också en fantastiskt rolig och givande dag på Hotell Tylösand i Halmstad. Där pågick Årets Kocks delfinal 1, i tisdags 14 oktober och det var full aktivitet dagen lång.

Full fart i tävlingsköken

Full fart i tävlingsköken

Thomas Sjögren från Swedish Taste in action

Thomas Sjögren från Swedish Taste in action

Huvudråvaran var sej och de tolv kockarna skapade mästerverk av fisken och diverse andra råvaror från skog, sjö, hav och åkrar. Det jobbades febrilt och sammanbitet i tävlingsköken och jag stod och iakttog och bara njöt av att se dessa duktiga kökskonstnärer jobba dedicerat med sina råvaror och väl uttänkta tallrikar.

En glad kock

Utanför tävlingsköken bredde havet ut sig i all sin glans och solen valde att mestadels skina över Tylösand. Nu tror jag ju inte att de djupt koncentrerade tävlande kockarna direkt kan njuta av utsikten, men vi andra som befinner oss i lokalen kan göra det!

Kock i motljus med havet som kuliss

Kock i motljus med havet som kuliss

Förutom tävlingen så fanns det en marknad där halländska matproducenter visade upp sina produkter och hade möjlighet att knyta kontakter med kockar, restauranger och konsumenter från resten av Sverige. Det fanns mycket att provsmaka och man kan klart konstatera att det är inget fel på idérikedomen och engagemanget från de halländska producenterna!

Skrea Ost presenterar goda ostar.

Ysterskan Monica Bondesson och hennes kollega från Skrea Ost presenterar några goda ostar.

Det var tolv stycken duktiga kockar från restauranger runt om i södra Sverige som tävlade i tre olika omgångar med fyra kockar i varje grupp och vi lotsades genom dagen av de proffsiga konferenciererna Anders Dahlbom Wettergren och Alexandra Zazzi.

Säkert och vänligt ledarskap

Säkert och vänligt ledarskap

Förutom matlagningstävlingarna och utställningarna så pågick det föreläsningar och seminarier på Hotell Tylösand under dagen. En av föreläsarna var den underhållande och sympatiske Martin Ragnar som pratade om vikten av att hålla den levande dialogen uppe vad gäller hur vi kommunicerar maträtten, dess namn och ursprung. Storytelling är viktigt.

Martin Ragnar föreläser.

Mångsysslaren Martin Ragnar föreläser.

Det bjöds på workshops av olika slag och en som fick jobba med ett och annat i visningsköken idag var Årets Vinnare, 2014 av Årets Kock, Filip Fastén! Här bjöd han på isade morötter och han hade också olika matlagningar på scenen och deltog senare i ett seminarium med LRF. Det var jättetrevligt och kul att han minglade runt och småpratade lite med besökarna på Hotell Tylösand.

Filip Fastén bjuder på iskalla morötter

Filip Fastén bjuder på iskalla morötter!

Här är det också mingel på hög nivå när jag har två viktiga profiler i matlagnings-Sverige framför mig. Den ena är Hanna Halpern, general, Årets Kock (till höger) och den andra är Therese Müller Rienzburg som är chef för Svensk Fågel och jobbar mot Restaurang och Storkök.

God förtäring! Kyckling med pepparrotskräm och friterad grönkål! Gott!

God förtäring! Kyckling med pepparrotskräm och friterad grönkål! Gott!

Några som också gjorde hela evenemanget möjligt var eleverna från Sturegymnasiets Restaurangskola. Jag pratade med några av dem och de var stolta och glada över sitt engagemang. Lite nervöst var det förstås i början, tyckte de, men de klarade det med den äran! Jag jobbar själv i en skolrestaurang på gymnasiet och minglar med gymnasieelever dagarna i ända och jag älskar det! Tonåringar och unga vuxna är de roligaste människorna i hela vida världen. Glada, spontana och uppfinningsrika. För det mesta 😉

Underbart! Jag jobbar kring gymnasieungdomar dagarna i ända! Inte just dessa, men låt mig presentera: Lovisa, Jennifer, Hampus, Moa, Petter, Hanna, Alexandra, Paulina och Daniel.

Härlig glädje och framåtanda!  Låt mig presentera: Lovisa, Jennifer, Hampus, Moa, Petter, Hanna, Alexandra, Paulina och Daniel. (utan inbördes ordning kan jag tillägga)

Efter tre omgångar av mästarmatlagning i de uppställda köken så börjar det dra ihop sig till final. Spänningen är stor! De flesta av tävlingskockarna har stått, eller står just nu, på golvet i tävlingsköken. Runt omkring så pågår det fortfarande en febril aktivitet. Mästartallrikarna visas upp. Fantastiskt! Jag är så imponerad!

Servering på gång från Christoffer Johannesons kök

Servering på gång från Christofer Johansons kök

Visningsbordet

Visningsbordet

Emma Erlandssons vackra tallrik. Man vill bara smaka!

Emma Erlandssons vackra tallrik. Man vill bara smaka!

Först ute! Edin Dzemats och Daniel Pemberts tallrikar. Jag kan gissa att väntan blev lång för dessa två herrar.

Först ute! Edin Dzemats och Daniel Pemberts tallrikar. Jag kan gissa att väntan blev lång för dessa två herrar.

Vi är i Halland på Halmstads stolthet, Tylösand och jag måste då tala om att en av de tävlande var en hallands-son vid namn Dennis Säwström. Tyvärr så gick han inte direkt till finalen utan vi får hoppas att poängen räcker så att han får tävla vidare i andra chansen i Umeå. Även om de inte vinner idag så finns fortfarande chansen att bli Årets Kock 2015!

Dennis Säwström serverar sås.

Dennis Säwström serverar sås till juryn.

Det börjar dra ihop sig. Här är en som verkar nöjd med sin insats i tävlingen. Undrar om det håller måttet…

Tummen upp så långt

Tummen upp så långt för Daniel Müllern

Juryn är fokuserad och koncentrerad, mycket står på spel!

Namnkunnig jury och duktiga elever

Namnkunnig jury och duktiga elever

Snart så smäller det! Nu ska bara de sista bidragen smakas av. Vi som står där och väntar är lite trötta och jag kan bara gissa att de tävlande är ännu tröttare. Jag har ingen direkt favorit men vill ändå inte att någon ska missa målet. Nu är det dags för dagens trevliga konferencierer att äntra scenen och så småningom presentera vinnarna.

Nu är det dags! De tävlande har gjort sitt..... Nervöst!

Nu är det dags! De tävlande har gjort sitt….. Nervöst!

Nu har vi då kommit fram till den gastkramande stunden då vi snart ska få veta vilka som vunnit dagens deltävling och går direkt till finalen i Göteborg i februari.

Finalisterna!

Finalisterna!

En efter en av dem som inte gått vidare ropades upp utan inbördes ordning och till sist var det bara fyra tävlande kvar på scenen. Fyra kockar som hoppades på vinst denna dag. Två går direkt till finalen i Göteborg, två får tävla vidare i andra chansen i Umeå om de har tillräckligt bra poäng från dagens tävling. Jag, som inte har en favorit här tycker att det är gastkramande… jag kan inte ens föreställa mig hur dessa fyra känner sig just nu.

Spännande eller? Man håller andan

Spännande eller? Man håller andan

Man kunde nästan ta på spänningen uppe på scenen. Luften vibrerade av nervositet men till sist kom resultatet.

Vinnarna är: David Lundqvist och Daniel Müllern 

Direkt till final! David Lundqvist och Daniel Müllern

Direkt till final! Lättade och glada finalister. Grattis!

Dagen har varit sprängfylld av roliga möten, nya kunskaper, bra föreläsningar, god mat, mingel, och framför allt – fantastisk matlagning med ambition, nerv och kärlek till hantverket. Det har varit en fröjd att få vara mitt i vimlet och ta del av allt detta fantastiska!

En nöjd David Lundkvist!

En nöjd David Lundkvist med kocken Malin Söderström i bakgrunden!

Ichihara

Duktiga Saori Ichihara i dubbel upplaga

När allt var klart och det var dags att åka hem och summera dagen så träffade jag på bloggar-kollegan Madeleine Landley som är officiell bloggare för Året Kock. Hon har gjort ett jättejobb under dagen och såg nöjd och glad ut. Titta in på hennes blogg Landleys kök om du vill läsa mer. http://www.landleyskok.se

Glad och färgstark bloggare!

Glad, duktig och färgstark bloggare, Madeleine Landley!

Lite fler härliga, kreativa mästartallrikar från dagen på Hotell Tylösand och första delfinalen i Årets Kock 2015!

Snyggt och lockande

Snyggt och lockande

Man vill bara smaka!

Man vill bara smaka!

Christofer Johanssons kreation

Christofer Johanssons kreation

Lukas Lindboms delikata tallrik

Lukas Lindboms delikata tallrik

Gott från Halland och Dennis Säwström!

Gott och vackert från Halland och Dennis Säwström!

Och så Vinnartallrikarna!

Daniel Müllern s mästerverk

Daniel Müllerns mästerverk

David Lundqvists tallrik

David Lundqvist jobbar på Operakällaren i Stockholm. Här är hans vinnartallrik, Sotad sej – hav och rot

Mera info direkt från Årets Kocks hemsida. Gå in här för att läsa mera,  www.aretskock.se

Här är samtliga tolv semifinalister som tävlade i Halmstad:

Saori Ichihara, Shibumi, Stockholm
Daniel Pembert, Mässrestauranger i Malmö AB, Malmö
Emma Erlandsson, Oaxen Krog & Slip, Stockholm
Daniel Müllern, Ystad Saltsjöbad, Ystad
Christofer Johansson, Krakas Krog, Gotland
Dennis Säwström, l’Ecurie, Falkenberg
David Lundqvist, Operakällaren, Stockholm
Thomas Sjögren, Swedish Taste, Göteborg
Edin Dzemat, Linnea Art Restaurant, Göteborg
Anders Isaksson, Lilla Ego, Stockholm
Lukas Lindbom, EAT – European Asian Taste, Stockholm
Jimmy Johannesson, Sigtunahöjden Hotell & konferens, Sigtuna

Den andra semifinalen avgörs i Borlänge den 24 oktober. Därefter går åtta tävlande vidare till Sista chansen i Umeå den 11 november. Nytt i år är att två semifinalister i både Halmstad och Borlänge tar sig direkt till finalen i Göteborg. Ytterligare fyra tävlande från Umeå går vidare till finalen. Därmed gör åtta kockar upp om titeln Årets Kock 2015 den 5 februari i Göteborg.

Juryn under deltävlingarna:

Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, Långbro Värdshus, Stockholm (juryns ordförande)
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland
Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlbom på Torget, Åre
Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip, Stockholm
Håkan Thörnström, Thörnströms Kök, Göteborg
Stefano Catenacci, Hovtraktör Operakällaren, Stockholm
Malin Söderström, Restaurangen Moderna Museet, Stockholm
Sayan Isaksson, Esperanto och Shibumi, Stockholm

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s