Lunch på Fotografiska

Det blir nästan alltid ett besök på Fotografiska när jag är i Stockholm. Jag gillar Fotografiska! Det är en härlig blandning av sjudande liv i restaurang, café och butik och samtidigt tyst och ibland andäktig eftertänksamhet i utställningslokalerna bland alla fantastiska bilder. Dessutom har stället ett vackert läge med utsikt över vattnet.

Fotografiska

Fotografiska!

Jag satte mig nere i entrén vid butiken och väntade på Henrik, min son, som jobbar på Fotografiska. När hans lunchrast började så tog vi oss upp till restaurangen på översta våningen. Sen jag var här senast så har restaurangen fått en rejäl ansiktslyftning och vi bjöds in till en varm, fräsch och välkomnande matsal med ett öppet kök där man kan se när maten tillagas av de duktiga kockarna.

Full action i köket!

Full action i köket!

De stora panoramafönstren i restaurangen är kvar efter renoveringen och det kan vara så att Fotografiska’s restaurang har Sveriges häftigaste utsikt. Det känns lyxigt och speciellt att sitta där och se ut över vattnet och vår fina huvudstad.

Room with a view!

Room with a view!

Vi valde att äta en stuvad spetskål med rimmad fläsksida. Det ingår också att ta för sig av det fantastiska Trädgårdsbordet där kockarna under överinseende av restaurangens inspiratör och matkreatör Paul Svensson har skapat ljuvligt goda vegetariska rätter som avnjuts före och till maten.

Trädgårdsbordet. Ljuvlig vegetarisk buffé

Trädgårdsbordet. Ljuvlig vegetarisk buffé

Från detta bord kunde vi ta för oss av picklad pumpa och picklad purjolök, råsotade morötter, fräscha krispiga salladsblad med en ljuvlig senapsdressing, matvete med små fina ärtor, en mycket god quinoasallad med picklad lök, apelsin och selleri, citronkokt blomkål, broccoli med kallpressad solrosolja och solrosfrön, senapsmarinerad potatis och ett härligt surdegsbröd. Det var förutom jättegoda smaker också vackert och färgglatt. Nyttigt också såklart, sprängfyllt med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Sen kom huvudrätten, stuvad spetskål med rimmad fläsksida, himmelskt god!

Rimmad fläsksida med stuvad spetskål.

Rimmad fläsksida med stuvad spetskål.

Den stuvade spetskålen var så len och mild men ändå smakrik med en touch av senap. Fläsksidan var perfekt tillagad, lagom salt, mör och vackert rosa och kombinationen av kålen och köttet gjorde hela rätten till en härlig matupplevelse.

Då hållbarhet genomsyrar tänket på Fotografiska har man också valt att ha dricksglas, värmeljusstakar och bords-vaser  som är gjorda av tomma vinflaskor. Dessa vackra och användbara ting är designade av Linn Bjelkne. Även vattenflaskorna på bordet är gamla vinflaskor. Det är charmigt.

Återvinning

Återvinning

Efter en kopp kaffe och lite småprat var det dags att vandra vidare till utställningarna och titta på alla spännande foton. Jag ville bara veta lite mer om maten vi ätit för att kunna redogöra alla goda smaker vi fått uppleva. Kockarna hade fullt upp, det var en stor lunchrusch denna novemberfredag, men jag fick byta några ord med matkreatören Paul Svensson som berättade om rätterna vi ätit.

Paul Svensson i köket

Paul Svensson i köket

Det är alltid lika trevligt och mysigt att komma hit och slå sig ner i restaurangen eller i caféet på Fotografiska så jag återkommer alldeles säkert nästa gång jag besöker Stockholm. Här är några fler interiörbilder.

Vackert!

Vackert!

Caféet med naturfoton av Nick Brandt

Caféet med naturfoton av Nick Brandt

Butiken i Fotografiska's entré

Butiken i Fotografiska’s entré

Tack för denna gången, Fotografiska!

 

.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s