Inget är statiskt – inte ens jultraditioner.

Julskinkan blev i år julskinkorna. Jag var sent ute när ville beställa en skinka på nära 6 kg som jag brukar göra. I butiken tittade de på mig som om jag kom från en annan planet och berättade att det i stort sett är alldeles för sent att beställa en skinka i denna storleken. Jag har valt en butik som levererar närproducerat kött av bra kvalitet och det är det jag vill ha. Min planering höll inte detta året och det beror på anledningar som är livsavgörande för mig och min familj. Som ställer allt på ända här och nu.

Hur som helst och emedan, som min älskade pappa, som är en av de livsavgörande i detta fallet, brukar säga, så fixade de det ändå med den äran, Årnäs Kött och Charkdelikatesser! Jag fick två julskinkor på vardera fyra kilo och det innebar också en utmaning i att ändra om receptet till den gällande verkligheten. Jag är inget matte-geni så vi får se vad resultatet kommer att bli men å andra sidan så har jag jobbat med, och hanterat mat, i alla år med händiga förebilder så det blir alldeles säkert bra.

Jular kommer och jular går. Ja, det är viktigt med traditioner och det är härligt när ens barn vill vara en del i traditionerna och dessutom är villiga att skapa nya sådana för det krävs emellanåt, men viktigare än traditionerna är ändå människorna bakom.

Så ta det lite lugnt. Känn efter vilka traditioner som du verkligen känner för. Kanske behöver du inte göra allt av alla vanor som du och dina förfäder har skapat, huvudsaken är att det blir harmoniskt i din familjs tillvaro här och nu. Jag vet att det som husmor är lätt att hamna i nån sorts ”åsna mellan två hötappar-situation” men man får, för sin egen skull försöka slita sig loss från den och stå på sig i sin familjs nyskapande av traditioner som funkar här och nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s