Grönkål – mäktigt vacker, nyttig och god!

Man kan göra mycket med grönkål. Den halländska långkålen är nog det kålen är mest berömd för men oj, vilken nyttig och färgsprakande vitaminbomb grönkålen egentligen är! Med långkålens grädde och sirap är den inte nyttigast i världen men kanske godast i världen. Kolla här hur det såg ut i renseriet på skolan idag.

Idag, grönkål från halländska Fjärås

Idag, grönkål från halländska Fjärås

Den tar plats men sen ska den sköljas och repas, kokas i skinkbuljong och sen stekas i smör för att efter det smaksättas med salt och peppar, sirap och grädde. Som tillagad är den inte världens snyggaste rätt men försvinnande god!

Jag är västgöte av födsel och ohejdad vana och långkålen är väl en typisk halländsk rätt även om jag tror att de flesta hallänningar helt enkelt bara kallar den grönkål. Punkt. Jag hade aldrig smakat grönkål när jag började att jobba i kök som 18-åring och det är ju ett tag sen, men jag kan säga att denna delikatess är en av de viktigaste komponenterna på mitt julbord idag. Speciellt när man får den sådär kolaknäckigt mjukt söt och smakrikt salt på samma gång och dessutom med den där djupa, ljuvliga grönkålsmaken. Då är man hemma.

Att tillaga den perfekta långkålen är en konst som jag fortfarande övar på. Om någon där ute,som har nedärvd erfarenhet om denna fantastiska rätt vill höra av sig och dela sina kunskaper så välkomnar jag det. Jag delar gärna ditt recept och namn här på Matprat om du vill så tveka inte att höra av dig!

Man kan också pynta och dekorera med denna fantastiska grönsak! Vem behöver en gran när man har grönkål? 😉

Grönkål pyntad med torkade apelsin- och äppleskivor

Grönkål pyntad med torkade apelsin- och äppleskivor

Jag kan tillägga att vi inte tillredde långkålen i vårt kök idag men vi gjorde en sallad av hackad grönkål, finstrimlad rödkål och apelsinbitar. På det hällde vi en citrusolja av neutral rapsolja, citronsaft, pressad apelsin, honung, salt och en gnutta kanel. Fräscht, gott, snyggt och nyttigt på julbuffén!

Jag vill också säga att jag visst vill ha en gran till jul! Det ska vara en äkta disney-gran, tät, fin och fullpyntad med kulor och prydnader i olika färger och former, gamla och nya samt lila glitter! Så det så. Gran och grönkål – välkommen julen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s