Lax på spenatbädd

Förra veckan stod jag hemma i köket och skalade räkor från frysdisken i affären. Små, svårskalade, torra och mjöliga var de. Då längtade jag lite efter vår försäljare från fiskbilen som brukar dyka upp var tredje månad cirka. Han var här vid lucia så det borde vara dags snart. Vi åt våra räkor, som smakade okej trots storleken och konsistensen. Efter någon timma så ringde det på dörren. Gissa vem? Just det! Mannen från Hemfisk!

Så då fick vi fyllt på frysen med massor av fantastisk fisk och skaldjur. Allt varsamt fiskat förstås, från säkra bestånd, vildfångat eller odlat. Det blev lax, torsk, ljuvliga räkor och vildfångade gambas.

I kväll och till matlådor i morgon så blev det lax på spenatbädd. Lättlagat, gott och nyttigt.

  • 400 g fryst spenat
  • 1 dl grädde
  • 900 g lax
  • salt & peppar
  • rapsolja

Gör så här:

 1. Lägg spenaten i en gryta, låt den tina på svag värme tillsammans med grädden.
 2. När den har kokat ihop så smaka av med salt och peppar.
 3. Häll den i en form och lägg på laxfiléerna
 4. Salta och peppra fisken och ringla över lite olja
Nu - bara in i ugnen i 200 grader.

Nu – bara in i ugnen i 200 grader.

Ugnen håller 200 grader. In med hela härligheten i värmen tills laxen är klar. Hur lång tid det tar beror ju på om den är fryst eller färsk från början, om du vill ha den modernt lättlagad eller lite mer stekt. Inget är fel eller rätt. Testa och prova, lita på ditt smaksinne.

Smaskigt! På vackra tallriken Bukett från Gustafsberg

Smaskigt! På vackra tallriken Bukett från Gustafsberg

1897 – 1905 tillverkades denna fantastiska tallrik, signerad Wilhelm Kåge på Gustavsbergs porslinsfabrik. Denna tallrik har alltså hängt med i över hundra år! Jag är stolt att kunna presentera dessa kulturhistoriska föremål. De är vårt arv och om man tänker efter … bara i hundraårsåldern. Det är ganska nyss, historiskt sett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s