Gourmetlunch signerad Gustav Trägårdh

Denna aprilhelg anordnades det en Mat & Dryck-Weekend på Varbergs Stadshotell och Asia Spa. Upptill den välarrangerade och trevliga mässan kunde man också köpa vin- och champagneprovningar med Carl Jan Granqvist och tre-rätters luncher och middagar signerade Gustav Trägårdh och Sigrid Barany.

Så fort jag såg att mässan skulle anordas så beställde jag en tre-rätters lunch av Gustav Trägård från Sjömagasinet i Göteborg. Gustav blev Årets Kock 2010 och han vann TV-tävlingen Kockarnas Kamp 2014.

Lamporna är vackra glänsande metallrosor

Lamporna är vackra glänsande metallrosor

Vi kom in i den vackra matsalen med vy över Varbergs Torg på bottenplan i hotellet och fick våra platser. Innan vi fick smaka den goda maten så fick vi en presentation där kocken själv berättade om det som vi skulle få in på våra tallrikar.

Gustav Trägårdh presenterar med inlevelse maten vi ska äta

Gustav Trägårdh presenterar med inlevelse maten vi ska äta

Uppe i Spegelsalen där matmässan pågick för fullt, fanns lokala utställare och några av huvudkomponenterna på våra tallrikar kom från dessa aktörer, bland annat köttet som vi nu fick in till förrätt. Sashimi på hjortsadel från Ulvereds hjorthägn serveras med misomajonnäs, crudité på grönsaker, lime- och sesamdressing samt frasiga nudlar.

Fräsch förrätt med asiatiska smaker

Fräsch förrätt med asiatiska smaker

Gott, lätt och fräscht! Köttet smälte i munnen, de smakrika grönsakerna hade spänst och goda smaker och tillsammans med det lilla frasiga nudelsnurret på toppen blev det en riktigt härlig matupplevelse. Lime- och sesamdressingen bidrog med väldigt tydliga asiatiska smaker med en touch av koriander och den lena misomajonnäsen var en fröjd att smaka på. Till förrätten serverades vinet La Gascogne Gros Manseng-Sauvignon Blanc från Frankrike som har en frisk och lite fruktig smak.

Dukat bord

Dukat bord

Alla rätterna accompagnerades av goda viner som var utvalda av Carl Jan Granqvist från Grythyttan och till huvudrätten där vi fick ett nytt vin så fick vi också påfyllning av förrättsvinet för att vi skulle känna skillnaden på de båda vinerna till maten som kom in med nästa rätt. Mellan rätterna så kom också Carl Jan upp och berättade lite om sina vinval och kåserade kring detta en stund.

Carl Jan in action

Carl Jan in action

Så var det dags för huvudrätten och nu pratar vi ju Gustav Trägårdh, Göteborg och Sjömagasinet så självklart blev det torskrygg! Ångkokt torskrygg med rotfruktspuré, skummad fläskbuljong samt riven pepparrot och friterad fläsklägg från Årnäs. Till maten serverades vinet Carl Jan Vit Bordeaux 2011 Grave Frankrike som är ett medelfylligt vin med lite äppelfruktighet och frisk eftersmak.

Perfekt torsk med goda tillbehör!

Perfekt torsk med goda tillbehör!

Fantastiskt! Torsken var helt fenomenal och skivade sig sådär perfekt när man rörde vid den med kniven. Den lilla purén var så len och mild och till den frasiga, friterade smakrika fläskläggen så blev det återigen ett skönt smakmöte. Lägg till pepparroten på toppen så höjdes allt ytterligare ett snäpp. Helt ljuvligt, vi var lyriska! Jag undrade lite vilka rotfrukter Gustav Trägårdh hade använt i den härliga purén så efter lunchen fick jag byta några ord med honom och fick då veta att den bestod av palsternacka, morot och jordärtskocka! Den var oförglömlig!

Se

Se hur perfekt fisken skivar sig!

Nu var det dags att invänta nästa rätt och därmed avslutningen av dagens härliga långlunch på Varbergs vackra och trevliga Stadshotell. På menyn stod det Bakad mjölkchokladcrème med havtornscaramel, rosmarinmaräng, lättvispad vaniljgrädde och saltrostad mandel. Till detta fick vi in gott kaffe och ett friskt och mjukt dessertvin med god smak och vacker färg. Brumaire Novembre 2009 från Frankrike.

Sött, syrligt, salt och milt i skön kombination

Sött, syrligt, salt och milt i skön kombination

Jag började med att smaka på en av de små rosmarinmarängerna. Åh, vad de var goda! Spröda och fina som maränger ska vara och den där lilla rosmarinen smaksatte marängerna varsamt och gott. I botten av den fina keramikskålen låg en ganska söt, len, mörk mjölkchokladkräm och på den en caramel av syrlig havtorn som bröt av det söta något. De salta mandlarna var också en angenäm brytning till det söta och tillsammans med den lättvispade vaniljgrädden så smälte alla smaker fint ihop i gommen.

Närgånget

Närgånget

Det låg små, små gröna blad på desserten och jag kunde inte lista ut vad det var. Vi som satt runt bordet kände att de hade en tydlig smak av lakrits med en friskhet och sötma, men längre kom vi inte. Jag frågade Gustav Trägårdh vad det var och han berättade att det var lakritskrasse/ Atsinakrasse! Det hade jag aldrig hört talas om tidigare så det var en ny och rolig bekantskap! Alltid får man lära sig något nytt. Min bordsgranne hade beställt ett mjölkfritt alternativ och hon fick in den här fräscha anrättningen, en bärsorbet men färska bär.

Mjölkfritt alternativ - färska bär med en god sorbet

Mjölkfritt alternativ – färska bär med en god sorbet och atsinakrasse!

Mätta, nöjda och belåtna var det då dags att tacka för oss och bege oss hemåt. Vi har haft en mycket trevlig långlunch med massor av goda smaker och texturer, trevliga bordsgrannar och nya erfarenheter i den fina matsalen på Varbergs Stadshotell. Tack!

Nästan fullsatt matsal

Nästan fullsatt matsal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s