Mat & Dryck Weekend på Stadshotellet

I lördags var det matmässa i Varberg. Ett antal lokala producenter, restauranger och butiker fanns på plats för att visa på det stora utbud av närproducerade och välproducerade varor och god vällagad mat som vi lätt kan få tag på här på västkusten. Det var full rulle på mässgolvet hela dagen!

Många intresserade minglade runt!

Många intresserade minglade runt!

Jag gick runt ett varv och rekade lite för att se vad som bjöds för upplevelser och smaker på mässan och sen började jag min mässdag med att smaka på en fantastiskt god rabarberglass från Viskadalens Gårdsglass i Veddige. Den var mild, fin och söt med en tydlig försomrig smak av rabarber. Gården använder mjölken och grädden från sina egna kossor till glassen. Frukt och bär tas från lokala odlare i den mån det går och glassen innehåller inga konstgjorda tillsatser. Man kan också komma och titta på kosläpp på våren!

Provsmakning av god glass med rena smaker

Provsmakning av god glass med rena smaker

”Med naturen inpå livet” som devis fanns också Ulvereds Hjorthägn på plats på matmässan. I Ulvered har man anlagt ett hjorthägn och byggt ett gårdsslakteri och nu säljer man kött av hjort och vilt, främst till restauranger. Man kan också besöka gården för konferenser eller fester och det finns en gårdsbutik och café- bistro som man kan besöka och där kan man ta en kopp kaffe eller en matbit och man kan provsmaka och köpa med sig delikatesser hem. Man kan också gå på styckningskurs, whiskyprovning, musikkvällar och mycket annat.

Gott av hjort!

Gott av hjort!

Öl är ju alltid gott och ett av mikrobryggerierna som var på plats var Folkared. Folkared 15 är ett mikrobryggeri i Halland där det bryggs öl efter engelska recept. Folkared brygger bitter, IPA, stout, barley wine, mild ale och porter på engelsk malt och humle från olika delar av världen. Jag fick smaka en god, fyllig öl med lite sötma som jag gillar och den hade det fyndiga namnet Folka Red. Den var jättegod och läskande och så här beskrivs den på Systembolagets hemsida ”.Maltig smak med inslag av sirapslimpa, torkad frukt, apelsin, honung och örter” Gott!

Goda ölsorter av engelsk typ.

Goda ölsorter av engelsk typ.

Vi är på västkusten och då finns förstås Varbergs Fiskexport på plats! I den lilla goodiebagen som vi fick när vi kom till mässan så fanns en burk hovmästarsås från Fiskexporten med som gåva. Den fanns också representerad på provsmakningsbordet i montern på mässan. Här kunde man smaka en god sill på bröd och på toppen av den en sås bestående av nämnda hovmästarsås blandad med lika delar creme fraiche och grädde. Mycket gott! Det fanns också en krämig, mixad fisksoppa för avsmakning.

Fiskexporten presenterar havets läckerheter!

Fiskexporten presenterar havets läckerheter!

Vid ett av borden presenterades hantverk av ek från återvunna vinfat. De använda vinfaten får nytt liv och de kan återanvändas på ett bra sätt och komma till användning i hushållen. Det finns skärbrädor, fat, brickor, ljusstakar, vinställ och möbler. Paret som driver företaget VinoEk importerar de snygga, gedigna och användbara träföremålen från Sydafrika och de finns att köpa i nätbutik.

Fina föremål av ek från vinfat

Fina föremål av ek från vinfat

Gårdsbutik Thuresson var representerade i en monter och där fick man provsmaka goda produkter bland annat en jättegod, stekt lammkorv. Gårdsbutiken finns belägen i Glommen norr om Falkenberg och där kan man köpa närproducerat kött, egentillverkade charkuterier och andra delikatesser.

Delikatesser från Gårdsbutik Thuresson

Delikatesser från Gårdsbutik Thuresson

Varbergs Krögarförening var också på plats och berättade lite om kommande evenemang, bland annat en sparrisvecka när man kan passa på att frossa i rätter av nyskördad sparris på många av Varbergs restauranger vecka 20. Det kommer alldeles säkert att skapas massor av spännande rätter, både klassiska och innovativa, av denna fantastiska primör. Tjugo veckor senare är det dags för hummerpremiären men jag tror att vi passar på att njuta av våren och sommaren först.

Kommande evenemang på Varbergs krogar

Kommande evenemang på Varbergs krogar

I Kvantums stora monter träffade jag bland annat på Frida från Sveriges Mästerkock. Hon lagade pulled beef med bland annat picklad rödlök och en liten pepparrotskräm på ett gott bröd. Det var mycket fina och harmonierande smaker som bjöds.

Frida från Sveriges Mästerkock bjuder på godsaker!

Frida från Sveriges Mästerkock bjuder på godsaker!

På plats fanns även vinnaren av Sveriges Mästerkock 2011, Sigrid Bárány. Hon hade säkert fullt upp för hon hade komponerat maten till några av sittningarna under helgen och höll även föredrag under dagen.. Här gjorde hon ett besök hos Årnäs Kött & Chark och fick provsmaka malt kött av olika styckningsdetaljer från samma djur. Själv fegade jag ut här för jag har lite svårt att äta kött som är helt rått.

Vinnaren av Sveriges Mästerkock 2012, Sigrid Bárány!

Vinnaren av Sveriges Mästerkock 2012, Sigrid Bárány!

I en monter fick jag smaka på naturens guld, honung från Djäknegården i Åsa. Andrea som driver företaget Djäknegårdens Honung berättade att hon har många bikupor hemma på gården och att hon för en gammal familjetradition vidare genom att vårda sina bikupor, skörda den nyttiga och användbara råvaran och bidra till att landskapet får leva och blomma. Hon smaksätter honungen med allt ifrån citron till kakao, lakrits, rom, eukalyptus, jordgubbar och mycket, mycket mer.

Naturens guld med läckra smaker

Naturens guld med läckra smaker

En av de mest kända och erkända Varbergskrogarna fanns också på plats på mässan. Alla Varbergare känner väl till John’s Place i Apelviken som en pålitlig restaurang som har serverat god kolgrillad mat sen början av 1970-talet. Restaurangens läge, bara ett stenkast ifrån Västerhavets salta vågor är ett plus både en solig sommarkväll och en stormig höstdag. Denna dag bjöds det inte grillat men väl andra hemgjorda delikatesser som kryddblandningar, rubs, glaze med mera. Jag smakade en fyllig sherryvinägrette och så presenterade de en cajunblandning smaksatt med fänkål. Mycket frisk och god!

Goda smaksättningar från John's Place

Goda smaksättningar från John’s Place

Jag fick också provsmaka öl från Byaregårdens Brygghus som är ett lokalt mikrobryggeri i Syllinge utanför Veddige. Dit kan man gå på ölprovningar och kurser i helmaltsbryggning för hemmabruk. Jag läser på deras hemsida att de siktar på att brygga 50.000 liter öl på ett år. Imponerande! Byaregårdens IPA som jag smakade säljs på systembolaget och presenteras så här ”Maltig, fruktig smak med tydlig beska, inslag av aprikos, citrus, sirap och tallbarr.”

Goda ölsorter från Byaregården

Goda ölsorter från Byaregården

Strax utanför Veddige finns också Regner Garden där man har ekologiska fruktodlingar och där ett gammalt jordbruk utgör platsen för mustning, jäsning, destillering, buteljering och lagring av Hallands första äppelbrandy med det vitsiga namnet Hallandos, som är ett ekfatslagrat äppelbrännvin från ekologiska, halländska äpplen. Men det finns mycket andra goda produkter av äpplen, päron och olika sorters bär, som till exempel torkade frukter, marmelader och musli. Jag fick också smaka en syrlig, frisk äppelmust.

Ekologiskt odlade delikatesser av frukt och bär

Ekologiskt odlade delikatesser av frukt och bär

Inte visste jag att Kvantum har en pralintillverkning, men jovisst är det så! Jag blev imponerad av denna chokladkran där det kroniskt strömmade varm choklad så att konditorerna kunde hinna med att choklad-dressa alla praliner. Jag tror att mannen vid disken sa att chokladen hela tiden håller 31,2 grader. Eller något där i närheten.

Häftigt!

Häftigt!

Gott!

Gott!

Nästa inslag är kanske inte så närodlat men oj vilka goda smaker!  Kanske inte nära geografiskt sett men nära hjärtat för dem som importerar och ser till att vi får smaka dessa delikatesser från sitt hemland. Dessa produkter är direktimporterade från Grekland där de tillverkats på traditionellt vis för att uppnå högsta kvalitet. Importörerna har etablerat nära och personliga relationer till producenter och leverantörer, och har stor kännedom om att det är fina produkter som levereras. Jag smakade några goda ostar och en fantastisk olivolja i Kretan Deli’s monter.

Grekiska delikatesser!

Grekiska delikatesser från Kretan Deli.

Här är en till bild från vimlet och minglet på lördagens mat- och dryckmässa i Spegelsalen på Varbergs Stadshotell

Det finns mycket att provsmaka!

Det finns mycket att provsmaka.

Jag fick uppleva många goda smaker under dagen, jag hade många goa samtal och fick lära mig en hel del nytt. Det är roligt och spännande att prata mat med människor som brinner för det de gör!

En god och fräsch smak med fantastiskt snygg färg och spännande konsistens var denna sjögräs-sallad från Restaurang Nami i Varberg. Nami betyder ”våg” på japanska. Jag vågar lova att jag vill provsmaka mera japanskt och jag tycker om tanken på att man kan ta in flera små rätter och dela runt bordet så man får många fina smaker och kombinationer att njuta av. Läckert!

Grönt och skönt med japanska smaker

Grönt och skönt med japanska smaker.

Mer frukt från Regners.

Mer frukt från Regners.

Om man blev lite trött och behövde vila en stund, samla tankarna och sortera alla intryck så kunde man gå in i ett angränsande rum och slå sig ner i en skön fåtölj i den vårvarma brisen.

Frisk luft och sköna fåtöljer.

Frisk luft och sköna fåtöljer.

Utanför på Varbergs torg så var det som vanligt kommers på lördagsförmiddagen. Ännu så länge är det lite glest men om någon månad och sommaren framöver så kommer det att vara ett myller och ett sjudande liv på torget på onsdagar och lördagar. Missa för all del inte det! 🙂 Välkommen till Varberg!

Vårlördag på Varbergs torg

Vårlördag på Varbergs torg

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s