Restaurangakademien – Jonas Träningsmat

I lördags var det dags igen! Restaurangakademien på Rökerigatan i Stockholm skulle besökas för en ny rolig matlagningskurs. Denna gången var det Jonas Träningsmat med Jonas Lundgren som stod på schemat. Jag var ute i god tid men lyckades med konststycket att hamna på fel tunnelbanelinje så jag fick hoppa av och byta tåg och kom för sent till utsatt tid. Lite pinsamt, men det var bara att kliva in och ta plats vid bordet.

Efter lite presentation och introduktion så var det dags att börja jobba och vi satte på oss Restaurangakademiens förkläden som vi sen skulle få ta med hem. Ganska direkt så var det full action i Akademiens härliga kök och alla satte igång att arbeta med liv och lust.

Full fart i köket!

Full fart i köket!

Vi började med att göra nyttiga och goda frukostar som ska hjälpa oss att prestera på max hela dagen. Bland annat så gjorde vi en mûsli med nötter, bär, gryn och frön som serverades med vispad vaniljkvarg och äpple. En perfekt början på dagen. Vi kokade också en god ”powergröt” och gjorde en krämig äggröra, allt av ”högkvalitativa näringämnen för optimalt resultat”,  som Jonas själv beskriver det på receptkompendiet som vi fick.

Jonas bereder mûslin. Snart ska den in i ugnen en stund.

Här bereds mûslin. Snart ska den in i ugnen en stund.

Här är den hemgjorda läckra müslin med vispad kvarg, äpplebitar och fina blåbär. Visst ser det gott och lockande ut!

Hemgjord müsli med kvarg, bär och äpple

Hemgjord müsli med kvarg, bär och äpple

Innan det var dags att börja med lunch- och middagsrätterna så fick vi också göra en krämig, mild äggröra med keso till. Jonas visade och berättade hur vi skulle gå till väga innan vi själva skred till verket. Röran bestående av uppvispade ägg och kallt smör ska värmas långsamt under ständig omrörning till en krämig konsistens. Efter det ska det tillsättas creme fraiche och salt & peppar.

Rörande sysselsättning :)

En rörande sysselsättning 🙂

Mild och len äggröra med keso och hackad gräslök

Mild och len äggröra med keso och hackad gräslök

Vi hade under hela dagen tillgång till ett bord fullt av härliga råvaror att bygga våra rätter av.

Fräscha råvaror i Restaurangakademiens kök!

Fräscha råvaror i Restaurangakademiens kök!

Sen var det dags att sätta extra fart på förbränningen genom några goda rätter varav en var varm och en var kall. Vi gjorde färska vårrullar av rispapper, morötter, rättika, vårlök, isbergssallad och koriander. Till det serverades en frisk dipp och grillad lime!

Rättika

Rättika

Nu gällde det att ha vassa knivar, bra finmotorik och fullt fokus för att strimla grönsakerna fint och tunt. Vi stekte till limehalvorna i en het stekpanna någon knapp minut för att få dem lite mildare och sötare. Dessutom blir de ju väldigt snygga med lite grillyta. Till vårrullarna gjorde vi också en frisk dipp av fisksås, vinäger, honung och mynta.

Ingredienser till färska vårrullar

Ingredienser och tillbehör till färska vårrullar

Jag hade aldrig jobbat med rispapper tidigare så det var en rolig ny bekantskap. De runda, plastliknande, tunna skivorna skulle ligga i vatten i några minuter tills de var mjuka och sedan lades ingredienserna i mitten på pappret som nu hade en mjuk och följsam konsistens. Lite svårt var det att rulla dem tillräckligt hårt första gången men man kommer nog snabbt in i den tekniken, kan jag tro. Här berättar Jonas hur vi ska gå till väga.

Engagerad kursledare och ivrigt lyssnande elever

Engagerad kursledare och ivrigt lyssnande elever

Det är så roligt att stå mitt i vimlet på kurserna i Restaurangakademiens kök och bara vara en del av den spännande matlagningen, kreativiteten och lusten till hantverket. Att få lära sig lite nya tekniker, få nya smakupplevelser och träffa alla dessa trevliga människor som har samma intresse som jag själv har och som brinner för matlagningen på olika sätt, det är oerhört inspirerande. Toppen – jag längtar redan tillbaka!

Engagerade kursdeltagare och full action!

Flitigt arbetande och intresserade kursdeltagare – Full action!

Vi gjorde också en varmrätt som ska sätta fart på förbränningen, Het kycklinggryta med savoykål och äpple. Den innehöll dessutom chili, paprika, vitlök, äppeljuice och tomater samt en gnutta creme fraiche.

Gott, lätt och fräscht!

Gott, lätt och fräscht!

Innan vi satte oss till bords för första sittningen för dagen så skulle vi också tillverka heta chokladbollar med kokos och rökt chili. Jag är inte jätteförtjust i choklad vanligtvis men dessa bollar var ljuvligt goda innehållande torkad frukt, kokos, mandelmjöl, nötter och lite kaffe. Dessutom var det lite lagom sting i dem av chilin. Perfekta till avslutning av en måltid och gärna till en kopp starkt, svart, hett kaffe! Dags att sätta sig till bords och avsmaka!

Till bords

Till bords

Mums!

Mums!

Under eftermiddagen tillagade vi sen några rätter som passar om man ska ladda inför en tävling. Här stod kolhydrater med i recepten och det gillar jag eftersom jag är lite allergisk mot alla kolhydratpoliser som har stått i centrum i diverse modedieter de senaste åren. För mig är det en gåta att man i dessa dagar, i den moderna världen år 2015, har lyckats att lura i en hel nation att potatis är farligt för figur och hälsa. Potatisen som är en rotfrukt där nyttigheterna trängs innanför skalet och ger oss så mycket närande ämnen, som är den godaste råvaran ever och som dessutom är billig och mager och som har räddat oss genom århundraden. Hur gick det till?

Låt mig presentera dagens godaste rätt (enligt min smak) på denna fantastiska dag på Restaurangakademien.

Pressad potatis, lax, brynt smör och skivad färsk sparris toppat med färska örter

Pressad potatis, lax, brynt smör och skivad färsk sparris toppat med färska örter

Potatisen skalades och kokades mjuk för att sedan pressas ner i en varm skål och saltas och peppras men inte röras om. Innan dess hade Jonas brynt smöret på spisen. Efter en stund vispandes smöret på plattan så förnimmer man den där lite nötiga doften och sen kommer det ett stråk av koladoft från smörkastrullen. Gott! Sen ska smöret sprinklas över potatisen som pressats med viss muskelkraft…

Potatis pressas

Potatis pressas under överinseende av kursdeltagarna.

…efter det ska den färska laxen läggas på i tunna skivor och sen toppas hela härligheten med det brynta smöret

Det goda smöret ska hällas på

Det goda smöret ska hällas på

Färsk tunt skivad sparris på det och så ska det strös över färska örter. Sen är det bara att hugga in. Denna gudagoda ljuvlighet ska serveras varm och genast så hugg in direkt!

Hugg in på läckerheten, gott folk!

Hugg in på läckerheten, gott folk!

För en hallänning känns det ju som hemma när det står grönkål på menyn! Krämig fullkornspasta med grönkål och rökt strimlad skinka låter som en höjdare och det är det också. Dessutom är det ett enkelt och snabbt recept som alla kan laga lätt som en plätt. Grönkålen är en vitaminsprakande bladgrönsak som ofta är lite bortglömd. Detta är en snabb, lätt, god, nyttig och hyfsat billig rätt. Eftersom den dessutom är bra att ladda med inför tävling eller annan ansträngande aktivitet så är det bara att köpa hem ingredienserna, laga till och njuta!

Krämig grönkål med skinka!

Krämig grönkål med skinka!

Tina fryst hackad grönkål och låt rinna av. Fräs grönkålen i smör, rör ner strimlad skinka och fräs en stund till. Tillsätt matlagningsgrädde och smula ner en buljongtärning. Smaka av med salt & peppar, låt puttra en stund till och blanda sedan i den kokta pastan. Perfekt!

Så stod då den sista rätten för dagen på agendan. Fried rice med räkor, smaksatt med fisksås. Marinaden bestod av ingefära, rapsolja, vatten, honung, citronsaft och salt. Vi kokade svart och rött ris.

Ångande arbete i köket

Här kokas det ris och pasta.

Sen skulle vi fräsa strimlad grön paprika, purjo och pak choi tillsammans med riset. Efter det på med böngroddar och marinad och sen knäckte vi ner ägg och rörde runt samt tillsatte fina nyskalade räkor. Det var gott, friskt och också mättande. Med sambal till så blir det lite bett i det hela också!

Fried rice med räkor

Fried rice med räkor och annat gott!

Så var det då det där med att dricka sig snygg. Jodå! Vi blev bjudna på två goda och nyttiga drycker av olika karaktär. En grönsaksboost med färsk broccoli, selleri, ingefära, spenat och avokado som mixats ihop med vatten. Man kan ta i lite honung om man vill ha en sötare dryck. Den var riktigt god och den gör alldeles säkert gott med alla vitaminer, mineraler, antioxidanter och klorofyll.

Nyttigt värre!

Nyttigt värre!

Jonas berättade att han brukar förbereda drinkar två gånger i veckan och portionera ut ingredienserna i burkar för att sedan lätt kunna mixa ihop sin grönsaksboost dag för dag. Han menar att det gör stor hälsoskillnad att få i sig alla dessa nyttigheter dagligen. Jag tog tillfället i akt och köpte några burkar senare i veckan för att göra likadant. Det är lite ovant i början att dricka grönsaker och det kan bli en lite grynig konsistens av broccolin men det är gott! Min grönsaksboost blev inte riktigt lika god som den vi blev bjudna på men jag fortsätter att experimentera så blir det nog bra till sist. Det känns i alla fall väldigt bra i kroppen att få i sig all denna fina näring!

Min grönsaksboost hemma i mitt kök före och efter mixern!

Min grönsaksboost hemma i mitt kök före och efter mixern!

Vi fick också en riktigt smaskig hälsoshake, nyttig och närande och dessutom väldigt god! Jag missade att fotografera den så jag gjorde även den här hemma och det var strykande åtgång på den vill jag lova. Den var god som en frisk dessert och passar utmärkt som ett fräscht mellanmål. Här är receptet:

Jonas Hälsoshake:

  • 3 msk gojibär
  • 3 msk pumpakärnor
  • 3 msk tranbär
  • 5 dl lättkvarg
  • 5 dl lättmjölk
  • 150 g rivet äpple eller 1 msk honung
  • 150 g frysta eller färska bär

Blanda allt i en blender och kör! Tillsätt äpple eller honung om du vill ha en sötare shake.

Jag använde frysta jordgubbar till dagens hälsoshake. Så gott!

Jag använde frysta jordgubbar till dagens hälsoshake á la Jonas Träningsmat. Så gott!

Så var dagen på Restaurangakademien och kursen Jonas Träningsmat snart till ända. Jag har lärt mig en hel del nytt, fått några nya bekantskaper och mycket feelgoodkänsla. Jag ser redan fram emot nästa besök i huvudstaden! Innan vi gick ut i soliga Stockholm så fick vi ett diplom för utförd kurs och ett receptkompendium att ta med hem.

Recept och diplom.

Recept och diplom. ”Har med utmärkta kocktalanger deltagit i kursen”. Jo man tackar 🙂

Tack så mycket för inspiration och lite nya tankegångar. Det har varit en rolig, mysig och välsmakande dag på Restaurangakademien med Jonas Träningsmat! 

Jonas filéar lax till en gudagod rätt som du får ta del av snart här på Matprat.

Jonas filéar lax till en gudagod rätt som du fått ta del av i reportaget ovan här på Matprat.

mmm

Ljuvligt goda chokladbollar!

Tack och hej för denna gången Restaurangakademien. I’ll be back!

Vill du veta mer så titta in på dessa sidor: http://www.restaurangakademien.se, http://www.jonastraningsmat.se

Du kan också läsa recensioner från mina besök på Restaurang Yolo, där Jonas Lundgren är kreativ ledare, här på Matprat. Gå in högst upp på sidan i den svarta raden med titeln ”Restaurangbesök” och scrolla ner till ”Yolo – ett smakäventyr i Djursholm” och ”Yolo levererar igen”.

Under kategorin ”Restaurangakademien” till höger på sidan, berättar jag om mina två tidigare besök med ”Fredriks fiskar och skaldjur” med Fredrik Eriksson och ”Pauls kök” med Paul Svensson här på Matprat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s