En matmors krönika

Igår blev det en jäddrans massa utfodrande av alla möjliga sorters matgäster.

Först skulle ca 500 hungriga tonåringar på skolan få sin lunch. Det blev idag köttgryta alternativt grönsaksgryta med bönor, till det serverades kokt potatis och så vår dagliga salladsbuffé. De flesta åt med god aptit och maten var uppskattad!

Efter det hade jag fått i uppgift att servera lunch till ett gäng hästar i ett stall nära mig. Tro nu för all del inte att hästmatning är en baggis… no no, Pedro ska ha en hink med hö och lucern. Lilla svarta shettisen ska ha bara lucern. Spotlight och den nya hästen kan få varsin kaka hö och hästen som står inne kan du bara kasta in hö till så hon har något att pilla med hela dagen, och kolla så att Myaye har hö i sitt nät. Jahaja. Man blir lite förvirrad av alla direktiv men strax har alla fått sitt och det finns inte mycket som är mysigare än att lyssna på det godmodiga tuggandet i stallet och dess omgivningar.

Rutinerade Pedro gillar sin lunch!

Rutinerade Pedro gillar sin lunch!

Sen var det dags för nästa gäng. Den lilla hunden ska ha en deciliter av valpfodret och den stora hunden behöver egentligen inte ha mat överhuvudtaget vid denna tiden på dygnet men det är svårt att inte ge båda. Jisses, så blödig man är. Han får en deciliter av seniorfodret dådå.

Nexus, min kärlek!

Nexus, min kärlek!

Så kommer då katten. Om man är sjutton bast, katt för sin hatt, har en sjutusan till stämma och vet hur man använder sina klor – då är man kung i huset! Hundar vik hädan. Det är bara att se till så att Ers Majestät har både god mjukmat och knastrigt, delikat torrfoder. Japp!

Om drygt en månad är det dags för att öppna fågelrestaurangen för säsongen. Då lär rödhaken, talgoxen och de andra sitta och vänta på frö-utbudet. De vet så väl, vid detta laget, var man får den bästa maten om vintern.

Så var det då familjens mat. Det ekade i kylskåpet, affären har inte blivit rik av mina inköp om man säger så… så jag bestämde mig för att koka soppa på en spik. Spiken bestod idag av två gula lökar, en kvarts vitkålshuvud, en knippe morötter,två vitlöksklyftor, lite kokosolja, goda kryddor, några buljongtärningar, vatten och en liten skvätt vitvin.

God, varm och mättande soppa!

God, varm och mättande soppa!

Låt finhackad lök och vitlök, vitkål och morötter mjukna i oljan på ganska svag värme en bra stund. Krydda med goda kryddor som du gillar, salta inte förrän buljongtärningarna kokat in. Häll på vatten, lite vitt vin och buljongtärning (1 tärning per 0,5 liter vatten). Smaka av och salta/krydda om du anser att det behövs. Servera ett gott knäckebröd eller mjukt bröd till det. Voila!

Kokosolja är gott att använda när man glansar och värmer grönsakerna.

Kokosolja är gott att använda när man glansar och värmer grönsakerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s