Ungtupp och kycklingfunderingar

Jag har bestämt mig för att bara köpa bra kött från småskaliga producenter som värnar om sina djur och som bedriver uppfödning på ett bra och omtänksamt sätt. De som värnar om både djur, natur och miljö.

Jag blir frustrerad när jag tittar på utbudet av kyckling i affären och ser att de som är ”bäst” BARA sprutar in 13% saltvatten i kycklingköttet. De menar att det är för att köttet ”upplevs” mörare. Kvalificerat skitsnack! Vad kan vara mörare än kött från ett djur som slaktats vid cirka 5 veckors ålder som tydligen sker konventionellt enligt Svensk Fågels hemsida?

Jag har köpt fågel från några uppfödare med hållbarhetstänk i trakten och nu senast kött från Ekbackens Fågel som drivs av unga Alexandra Cronkvist. Hennes kycklingar går i ett stort stall med plats för 2500 kycklingar men hon har valt att bara ha 500 djur åt gången för att de ska kunna springa, sprätta och picka fritt som kycklingar ska göra. De får leva i 10 veckor och då väger de ca 3 kilo.

Alexandra stod med på vår marknad ”Från Gödsel till strössel” vid Stenhuset förra söndagen och hon plockade ihop ett sortiment av sina produkter som jag köpte av henne. Igår provade vi en varmrökt ungtupp. Det var ett jättegott kött! Saftigt, smakrikt och mört. Jag serverade det till potatisgratäng och en fräsch sallad med medelhavstouch av fetaost, oliver och en god olivolja.

Gott och fräscht med rökt kyckling och sallad. Till det en krämig potatisgratäng som fått stå i ugnen länge på lägra värme.

Gott och fräscht med rökt kyckling och sallad. Till det en krämig potatisgratäng som fått stå i ugnen länge och väl på låg värme.

I kväll blir det en kycklingsallad på resten av köttet och faktum är att jag tror att det kommer att räcka till ytterligare en god måltid, men jag har inte riktigt bestämt vad ännu… kanske en god kyckligsås till pasta eller varför inte en mustig soppa med asiatiskt tema, smaksatt med kokos och ingefära kanske… och chili. Mums!

Fräscht!

Fräscht!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s