Härliga höstskörd!

Höstskörd är ren och skär glädje och njutning. Jag älskar hösten och i mina ögon finns det inte mycket som är vackrare än alla de färger och former som naturen bjuder på vid denna tiden på året. Det infinner sig ett särskilt lugn i kropp och själ när man åter ser den svarta jorden och känner dofterna av höst och förvinter. Naturen går i vila, det blir mörkare och allt indikerar avslappning och återhämtning.

Jag var på Källdalens Trädgårdar och botaniserade förra veckan. Där är det mesta skördat men här i sydväst hänger värmen fortfarande kvar, vi har inte haft mycket frost här i trakterna ännu, så tomaterna håller fortfarande på att mogna i växthuset.

Tomatfröjd

Tomatfröjd

Odlingsbäddarna är ganska tomma så här års men här är en skön bild på en röd brysselkålsplanta som bildat ett kålhuvud. Ser du de små brysselkålshuvudena under kålmössan.

Den röda brysselkålen tog saken i egna härder och blev ett kålhuvud.

Den röda brysselkålen tog saken i egna härder och blev ett kålhuvud.

Mitt ärende var egentligen att köpa grönkål och svartkål men jag fick med mig en hel del godsaker hem.

Lukas inspekterar inköpen

Lukas inspekterar inköpen

Rotsellerin hade inte hunnit växa sig så stor men den är så oerhört vacker när man ser den i sin helhet, i affären brukar ju både rottrådar och blast vara borttagna.

Finfin rotselleri!

Finfin rotselleri!

Jag fick en flashback från november förra året då jag var på kurs på Restaurangakademien med Paul Svensson och ”Pauls Kök”. Då använde vi verkligen hela rotsellerin, ”from nose to tail”, som han uttryckte det. Blasten gravades och blev en fräsch sallad tillsammans med äpple och äppelcidervinäger. Själva roten panerades och friterades och blev fantastiskt goda nuggets och de milda och goda rottrådarna blev ett extra tillbehör.

Rotselleri á la Paul Svensson från november 2014 på Restaurangakademien

Rotselleri á la Paul Svensson från november 2014 på Restaurangakademien

Väl hemma från Källdalen var det bara att skrida till verket och börja skapa något gott till kvällen. Jag stekte svartkål och sötpotatis och lade till några pumpakärnor. Salt, timjan och lite olja så var det klart!

Gott och enkelt!

Gott och enkelt!

Grönkålen och en del av svartkålen förvällde jag och frös in. Grönkålen ska bli äkta halländsk långkål till jul och svartkålen ska få sällskap av smörfräst rödlök och lite grädde som tillbehör till kalkonen nästa lördag.

Grönkål och svartkål. Fantastiska färger, eller hur?

Förvälld grönkål och svartkål. Fantastiska färger, eller hur?

Svartkålen är resultatet av en korsning mellan savoykål och grönkål. Ett väldigt lyckat resultat om du frågar mig!

Familjefoto!

Familjefoto!

Idag är vi tillbaka till vintertid, eller som det tydligen ska heta – normaltid. God höst alla där ute! Om en dryg månad är det första advent. Hej vad det går undan i svängarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s