Halländsk grönkål

Långkål är en halländsk rätt som är väldigt typisk för landskapet. Fastän jag är uppväxt bara knappt två mil från den halländska gränsen så hade jag aldrig smakat långkål innan jag började att jobba i kök i Varberg som 18-åring. Jag har dock aldrig hört någon hallänning kalla rätten för långkål utan rätt och slätt för grönkål.

Numera är grönkålen ett måste på vårt julbord. Jag kan inte med bästa vilja i världen säga att det är en vacker maträtt, men allt är förlåtet när man tar första tuggan.

20151222_184114

Får jag presentera! Halländsk långkål/grönkål

Detta är en klassisk halländsk stolthet och jag lovar att det finns lika många recept som det finns hushåll i Halland. Jag har aldrig sett ett regelrätt recept men jag har smakat och prövat mig fram och jag har lyssnat och tittat på de som har tillagat grönkålen.

Jag har köpt repad och färdigkokt grönkål från Harplinge men i morgon ska jag göra en variant på egenhändigt förvälld grönkål och se om det blir någon stor skillnad på resultatet. Här är receptet på dagens grönkål:

  • 1 kg repad och kokt grönkål. (enligt konstens regler ska den vara kokt i skinkspad men man kan såklart göra en vegetarisk variant och koka grönkålen i grönsaksbuljong.) Om kålen är kokt i skinkspadet så salta inte innan du smakat av, spadet kan vara ganska salt.
  • 50 g smör
  • 1,5 kryddmått vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • 2,5 msk sirap
  • 4 dl grädde
20151222_174931

Repad och färdigkokt grönkål från Harplinge.

Tina kålen och låt den rinna av.

20151222_174849

Låt kålen rinna av i ett durkslag.

Smält smöret i en vid panna och låt det bli nötbrunt.

20151222_180017

En god doft sprider sig av det brynta smöret.

Stek kålen i smöret och låt den gotta sig i stekpannan i 5-10 minuter på medelvärme. Krydda med salt och peppar och rör om. Tillsätt grädde och sirap lite i taget.

20151222_181014

Grönkålen gosar ihop sig med övriga smaker.

Låt grönkålen stå på lägre värme i 30-40 minuter så smakerna kommer till sin rätt. Smaka av tills du tycker att det är en lagom balans mellan sött, salt och krämigt.

Servera gärna till julskinkan eller som en rätt på julens buffébord. Hoppas att du tycker som jag – att detta är en av julens höjdpunkter!

20151222_184114

En av julens höjdpunkter – halländsk grönkål/långkål!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s