Salladsbordet på skolan

Under våren och sommaren förra året så kockade jag i ett annat kök i kommunen och arbetade då mest med specialkoster och med seniorkost. När jag kom tillbaka till mitt jobb på gymnasieskolan så insåg jag hur mycket jag hade saknat sallads-skapandet.

Vi serverar mat till cirka 500 elever och personal varje dag och salladsbuffén är en möjlighet för oss att få vara kreativa i vårt arbete. Vi är ett mottagningskök, vilket innebär att vi får huvudkomponenten skickad till oss och vi kokar potatis, ris och pasta och gör sallader.

Grönsallad, rivna morötter och pizzasallad ska alltid finnas, likaså en dressing och en bönsallad och sen är vi fria att skapa utifrån säsong och ekonomi. Här är några exempel på hur det kan se ut på vår salladsbuffé som brukar bestå av åtta sallader och en dressing.

20160112_104524-1

Rödkål och paprika i olika färger dressad med en mild örtolja

20160112_104509-1-1

Kidneybönor och spenat

20160112_104505

Ärtor, morots-tzatziki och blandade kokta grönsaker

20160113_110944

En kikärtssallad, rostade rotfrukter och stekta champinjoner med lök

Det finns ju en aldrig sinande källa att ösa ur när det gäller att skapa sallader och gröna rätter. För djurens, naturens och miljöns skull så bör vi öka de vegetariska alternativen i måltiden. Och ärligt talat, hur svårt kan det vara? Det är ju där det allra mesta av smaker, texturer, konsistenser, näring och färger finns. Tänk alla frukter, grönsaker, sädesslag, rotfrukter, bönor, linser och baljväxter. Wow!

I vår har jag tänkt att lära mig mera vad gäller vegankost och rawfood. Spännande tider är i antågande!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s