Grönpepparbiffar

Det är gott med färsrätter, det tycker i alla fall jag. Peppar av alla sorter gillar jag också och idag blev det grönpepparbiffar. Många föredrar nötfärs, och det är jättegott, men jag tycker också om blandfärs. Det blir lite saftigare kan jag tycka, men det är en smaksak.

Mat är en smaksak, glöm aldrig det. ”Experterna” kan ha aldrig så bestämda åsikter om vad som är rätt och fel men till syvende och sist så är det du som vet vad du tycker är gott och inte. Så lita på ditt eget omdöme! Här är i alla fall receptet.

  • 600 g färs
  • 1 liten finhackad rödlök
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk mortlad eller finhackad grönpeppar
  • smör att steka i

Blanda alla ingredienserna. Forma till biffar. Låt en stekpanna bli riktigt varm och låt smöret bli nötbrunt däri. Lägg i biffarna och bryn dem på båda sidorna tills de fått fin färg, stek dem sen ca 3-4 minuter per sida på medelvärme. Låt dem gå till 72-75 grader i innertemperatur, då är de genomstekta.

20160130_183859

Grönpepparbiffar på gång, puttrande i ekologiskt smör.

Om du inte har en termometer så köp en, det är min rekommendation. Det blir så mycket lättare att bedöma när maten är klar då och man behöver inte riskera att maten blir överstekt eller otillräckligt lagad. Det är bara att googla på innertemp och vilket kött/fisk man tillagar så har man den perfekta maten som i en liten ask och behöver inte gissa när det är klart.

Och så var det såsen:

Lägg biffarna på ett fat, täck med folie och håll dem varma. Häll i 1 dl vatten och en skvätt vin om du har en sådan (absolut inte nödvändigt, men gott) i pannan, låt sjuda upp. Tillsätt 2 dl grädde, en halv buljongtärning, 1 msk hel grönpeppar, 1 tsk fransk senap, 1 tsk kinesisk soja. Vispa och låt koka upp. Sjud härligheten en stund och smaka sen av. Är du nöjd och tycker att såsen är god nog så är det bra!

Annars smaksätt vidare – Behövs det mera sötma? Pröva med någon tesked marmelad. Syra? Kanske en skvätt citron. Salt? Testa och prova.

20160130_194144

Grönpepparbiff med sås och tillbehör.

Jag serverade biffarna och såsen med ugnstekta potatisar. Jag valde King Edward idag för jag gillar mjölig potatis och Kingen brukar dessutom vara billig. Klyfta dem, salta lätt, strö på lite timjan, sprinkla över en skvätt rapsolja, blanda runt och låt dem gå i ugnen i 200-225 grader. Jag plockade till små potatisar denna gången och i halvor behöver de inte mer än 20-30 minuter i ugnen.

Kokta morötter och broccoli! Mmmm! I’m loving it!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s