Mat till dem som inte tål…

I mitt dagliga arbete i dietköket i skolan så lagar jag mat till barn och vuxna som har födoämnesallergier av olika slag. Det är ovanligt att någon inte tål potatis, det har jag faktiskt bara stött på en gång tidigare fast jag har lagat specialkost sen 1990.

Men ibland får man in ovanliga allergier och då får man improvisera och använda sin fantasi, varje dag är en utmaning och det är jätteroligt!

Här är i alla fall ett exempel på alternativ till potatismos för dem som vill undvika potatis av olika anledningar. Se detta som ett tips, det är bara att testa och prova olika grönsaker och rotfrukter och experimentera sig fram till ett bra resultat.

I detta fallet använde jag fryst tärnad palsternacka, blomkål, hackad gul lök och lite vitlök som fick sjuda i vatten, salt och peppar sakta i cirka en halvtimma eller lite längre.

20161006_074529-1

Go’a valfria grönsaker som ska sjuda sakta.

När grönsakerna kokat mjuka så mosade jag dem lite halvgrovt, moset behöver inte vara slätt, men det är en smaksak. I just detta fallet tål personen i fråga inte heller mejeriprodukter så jag sparade lite av kokvattnet och spädde med, sen smakade jag av med salt, peppar, timjan och lite kokosgrädde (som är helt mejerifri) och garnerade med persilja.

Det går såklart bra att mosa grönsakerna med mjölk, gräddmjölk, risdryck, havremjölk eller vad man vill. Det finns många bra alternativ till mejeriprodukter idag om man inte tål eller vill äta dessa, och det finns ett fantastiskt utbud av grönsaker och rotfrukter så här på höstkanten så det är bara att botanisera bland alla godsaker och att testa och prova!

20161006_093835-1

Gött mos!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s