Kalf & Hansen

Nordisk ekologisk närproducerad snabbmat, det är vad Kalf & Hansen serverar på sin mysiga och familjära restaurang vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Lokalen är ganska liten och intim med små flexibla träbord och sittbänkar/ pallar av trä. Inredningen är ekologisk eller från second hand. Man har också utnyttjat ytan och skapat en läktare på kortsidan där man kan sitta på olika nivåer och äta.

20161109_173735

Utanför snöade det när vi var på besök i november.

Konceptet är att hålla en 100% ekologisk profil. Råvarorna är ekologiska och närproducerade, personalen jobbar i ekologiska kläder, elen kommer från sol, vind och vatten och transporter sker med cykel eller biogasbil.

20161109_173742

Filosofi och säsongens råvaror

Menyn är densamma året runt men råvarorna på tallriken varierar alltefter årstidernas tillgång. Man kan bland annat välja säsongens varma eller kalla grönsaker och till dem får man frikadeller av kött eller fisk eller helt veganska sådana. En rad andra rätter finns också på meny.

20161109_172837-1

Meny

Det blir väldigt gemytligt och hemtrevligt när man sitter nära köket och ser arbetet som pågår, känner dofterna och upplever flödet i restaurangen med folk som kommer och går, hämtar mat att ta med hem eller sätter sig vid ett av borden för lite god och hälsosam förtäring.

20161109_173711

Att sitta nära köket ger lite hemkänsla

Jag valde ”Stockholm”, säsongens varma grönsaker med frikadeller av kött och till det bröd och en valfri sås. Jag smakade också på de veganska frikadellerna som var väldigt goda! Till detta drack jag ett glas vin som var ekologiskt men av naturliga skäl inte närproducerat utan från Frankrike, och så kunde jag inte låta bli att köpa en ingefära-läsk från Whole Earth, ingefära är en favorit! Det var läskande gott!

img_20161110_114648

”Stockholm” med senapssås

Gott, hälsosamt, vackert. Mätt på rätt sätt! Det känns bra i kropp och själ att äta genomtänkt mat av fina närproducerade råvaror och veta att det finns en tanke och en omtänksamhet om djur, natur och miljö bakom hela konceptet; Nordisk Ekologisk Snabbmat från Kalf & Hansen.

20161109_173959

Rolig takmålning 🙂

20161109_172926

Boktips. ”Det vilda köket” av Rune Kalf- Hansen och Lisen Sundgren

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s