Dietköket och specialkoster

Det har varit en go’ helg med både arbete och vila, sköna promenader, mys med djur och människor, fågelräkning som sig bör sista helgen i januari, och en del god mat och dryck.

I morgon står jag i skolans dietkök igen och lagar specialkost till de barn, ungdomar och även vuxna på skolan som har födoämnesallergier, överkänsligheter och intolerans av olika slag.

Det är en daglig utmaning och ett roligt och inspirerande arbete! Det är inte roligt att barnen behöver specialkost, det är inte roligt att barn blir sjuka av mat, men när det nu är på det viset så sätter jag en ära i att få laga säker och god mat till dem som inte tål. Det är viktigt att barnen kan gå till skolmatsalen och vara trygga med att de kan äta i lugn och ro och fortfarande må bra på kvällen och det är viktigt att man som förälder med matallergiska barn också kan vara trygg med detsamma.

Det blir många alternativa grytor med såser och soppor på dietspisen de flesta av dagarna på terminen och när mjölk eller gluten finns med i recepten för dagen så är det trångt på spisen.

img_20170124_195910_910

En ny vegetarisk rätt testas på skolan

Pastagratäng med spenatsås, morötter, röda linser och fetaost. Gott! Men många specialkoster.  För dem som inte tål gluten, majs, mjölkprotein, laktos, baljväxter, lök, vitlök, morötter, kryddor, buljong och en massa kombinationer av dessa så gäller det att göra rätt. Och sen kommer det en del specialspecialrätter på det, för dem som knappt tål något alls.

Det är mycket att tänka på.

Och det är en matlagning som tyvärr inte syns i det trendiga matlagnings-Sverige. Synd. För vi i skolans värld lagar mat till de viktigaste… och till de kräsnaste gästerna.

De viktigaste! Som förtjänar det bästa, den bästa omtanken och den säkraste maten! Så att alla får må bra. Varje dag!

Det är dags att ägna mer tid åt skolmaten, och det på ett positivt sätt för en gångs skull.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s