Årets Kock 2017

I veckan så gick tävlingen Årets Kock av stapeln och detta året avgjordes finalen på Malmö Arena. Åtta kockar gjorde upp om titeln och för första gången tävlade man med vegetariska rätter.

Först skulle vardera kök presentera fem vegetariska små rätter och sen var det dags för en fasanrätt. Jag är imponerad av idérikedomen i recepten och det är roligt att höra hur kockarna har tänkt kring sina maträtter, dessutom var ju varje tallrik ett konstverk!

De senaste tre åren har jag varit på plats under finalerna och följt tävlingen på nära håll men i år stannade jag hemma och tittade på den streamade sändningen på min dator. Tyvärr så tycker jag att tävlingen har blivit sämre publikt. Första året jag var där, på Waterfront i Stockholm 2014, så kunde man stå nära köken och verkligen följa matlagningen live på nära håll. Det fanns också en bra läktare där man kunde följa de tävlande på storbilds-TV.

Året därpå, på Gothia Towers i Göteborg, hade man placerat juryerna mellan köken och publiken och på så sätt minskat chanserna för oss i publiken att se vad som pågick i köken. Det finns säkert en bra tanke med det, kanske är det stressande för de tävlande kockarna att publiken står så nära. Där fanns i alla fall en bra sluttande läktare och storbildsskärm men man kom ganska långt från tävlingsköken.

Tävlingen i Annexet vid Globen förra året ska vi inte ens prata om. Och nu menar jag fortfarande publikt. De långa juryborden stod mellan tävlingsköken och publiken, det var trångt på golvet och hade man tur och hamnade längst fram på den platta läktaren eller är två meter lång så kunde man kanske se något men annars var man hänvisad till storbilden. Med den bakgrunden så ansåg jag att det inte var värt besväret att åka till Malmö i torsdags.

Okej, hade finalen ägt rum i Götet som ligger 45 minuters bilfärd från Varberg  så hade jag antagligen åkt dit på eftermiddagen eftersom det ändå handlar om atmosfären, dofterna, spänningen och allt det där, men jag var ganska nöjd med att följa det hela på datorn. Fast jag saknade  Anders Dahlbom som konferencier.

I alla fall… trots detta lilla gnäll, eller om du vill reflektion, så vill jag säga:

Stort Grattis till Årets Kock 2017 – Johan Backeus!

img_20170202_170058_450

Årets Kock 2017 – Johan Backeus!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s