Mat, mat och mat. Och lite annat

Nu är jag och Matprat tillbaka! Bloggen har legat i träda några veckor men nu ska det bli ordning på torpet.  Jag har fördjupat mig i surdeg och surdegsbröd och nästan känt att jag borde ”vadda”några dagar, (vård av deg ;D ) Det är ju en djungel det där med surdegar och hur de ska behandlas. Första brödet blev snyggt på ytan men platt och tunghävt. Andra brödet blev okej, gott men lite bränt på ytan och inte så bra som jag hade önskat.

20170217_190033

Hyfsat snyggt på ytan men ofärdigt inuti.

Men skam den som ger sig, på’t igen bara! Så nu står min surdegsgrund och bubblar för fullt och vet du vad? Nu struntar jag i experterna och följer min degkänsla. Jag har visserligen ingen kunskap om surdegsbröd men jag har jobbat en hel del med andra degar så nu ska jag baka surdegsbröd på mitt vis. Den dagen jag har ett bröd som jag är nöjd med så kommer receptet. Nu ska jag lita på min fingertoppskänsla.

20170219_174649-1

Bubblande surdeg. Bara att fortsätta baka!

För övrigt så har jag varit på en inspirationskurs i vegetarisk matlagning för barn och ungdomar. Varbergs kommun hade skickat några medarbetare på en sådan kurs i Malmö med Carina Brydling som ledare. I veckan som gick fick de dela sina erfarenheter med några av oss andra i köken och vi samlades och och lagade den goda vegetariska maten tillsammans. Det är guld värt att få träffa kollegor från andra kök, att få laga mat tillsammans och att utbyta erfarenheter om vårt dagliga jobb. Guld värt!

20170220_132933-1

Här ska det lagas en rödkålslasagne, bönbiffar och en grön pastasås av röda linser.

20170220_142725-1

Falafel, kall sås och en fantastiskt god grön wrap som översattes till storkök och blev en tortillatårta med grönkål, lök, vitlök, ost och annat smått o gott!

Sen är det ju så att i ”mitt” skolkök lagar vi mat till 2.500 personer varje dag så många rätter är svåra för oss att ta tag i. Varken tid eller plats finns till att trilla tiotusentals bönbiffar eller falaflar, men inspirationen och kunskapen är inte tung att bära och alltid finns det något man kan ta med sig till vardagen på skolan.

Vi lagar vegetariskt till alla två dagar per vecka och vegetariskt alternativ varje dag plus vegankost, så jag måste nog tycka att vi i Varbergs kommun ändå ligger i framkant i skolmats-Sverige. Det finns fortfarande mycket att jobba med, vi behöver utveckla fler recept som passar både stora och små och det är en utmaning. En rolig utmaning!

Storköket

300-litersgrytorna väntar på oss! 2.500 barn, ungdomar och vuxna ska ha god, vällagad mat från grunden 5 dagar i veckan.

Dessutom har det hunnits med en föreläsning om arbetsmiljö och en planeringsdag på sköna Hotell Havanna i Varberg där vi blev bortskämda med en ljuvlig hotellfrukost och god lunchbuffé med bland annat stekt fläsk, bruna bönor, löksås, rårörda lingon och till det en dignande allt-möjligtbuffé.

20170221_073524

Frukostbuffé med extra allt.

img_20170221_184608_669

Chokladkaka med kolasås, grädde, jordgubbe och en knaprig chokladglasyrvägg.

Sen avslutade jag och mannen i mitt liv arbetsveckan med en vällagad lunch från Tovedals i Varberg. Denna avnjöts i gott sällskap på Läjets Camping som nu laddar för en fullspäckad campingsommar i Varberg, ett stenkast från det blå Västerhavet. Välkommen!

img_-so5cwd

Ankarets gemensamhetsbad, bara 5 minuters promenad från Varbergs centrum. Strax intill finns herrarnas nakenbad Godahopp och damernas nakenbad Skarpenord. Inget av baden var särskilt välbesökta denna blåsiga februaritisdag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s