Frysa äpplen

Det är ju den tiden nu, när allting mognar och man bara vill ta till vara alla grödor. Igår plockade jag sensommaräpplen på mitt föräldrahem. Transparente Blanche. Skolväskeäpplen! Jag kommer faktiskt inte ihåg om vi alltid hade med oss frukt till skolan eller om det bara var när äpplena var mogna hemma i trädgården. Jag tror faktiskt mer på det senare. Doftminnet sitter i alla fall bergfast! Vi pratar ju sent 1960-tal nu så det är ett tag sen, men som sagt – minnet finns där.

Hur som helst – Det är lätt att ta till vara äpplen genom att frysa dem.

IMG_20170826_164030_318

Transparente Blanche – ett fantastiskt sommaräpple. Perfekt att ta till vara för höstens och vinterns efterrätter.

Gör så här:

  1. Skala och kärna ur äpplena.
  2. Dela dem i klyftor/ bitar som är lagom stora för just ditt ändamål. Äpplepaj,  äppelkräm eller var det nu kan vara.
  3. Lägg klyftorna/ bitarna ganska glest på bakplåtspapper i en plåt eller form som får plats i frysen och frys in. Lösfrys dem på så sätt och lägg dem sedan i fryspåsar. Då blir det lätt att bara ta den mängd man vill ha vid tillfället då man ska göra sin paj eller vad det nu är.
20170826_221215

Lösfrys och lägg sen i en påse. På så sätt blir det lättare att bara ta så många klyftor man vill ha och behöver för tillfället.

 

Om man vill så går det bra att strö över socker och/ eller kanel innan man fryser in klyftorna så är det bara att ta upp och använda när andan faller på.

Det där med lösfrysning är alltid en bra idé när man vill kunna använda bara den mängd som behövs för ändamålet. Det mesta går att frysa så testa och prova.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s