15 gröna om dagen

15 gröna om dagen. Det är mitt mål att äta 15 olika produkter från växtriket varje dag.

Idén fick jag när jag läste boken ”Den Blå Maten” av kocken Niklas Ekstedt och vetenskapsjournalisten Henrik Ennart. De har besökt platser runt om i världen kallade blå zoner. De blå zonerna är områden där människor lever längst och håller sig friska långt upp i åldrarna. Att folket på dessa platser blir gamla har säkert flera anledningar men författarna har ringat in fyra hörnstenar och de är mat, motion, sociala nätverk och mål & mening. Mycket intressant läsning!

 

 

Det var när jag läste kapitlet från ön Okinawa i Japan som jag stannade upp och tänkte en stund extra. Följande mening i boken kom att ge mig en skjuts i min 15 gröna om dagen-riktning; ”Öbor som åt på det traditionella sättet fick i snitt i sig 18 olika grönsaker och frukter per dag”.

Först tänkte jag att det lät lite svårt att uppnå detta, men efter en stunds funderande så kom jag fram till att jag redan är en bra bit på väg däråt och vissa dagar får jag i mig såpass många gröna som 15 och ibland fler.

Då tänker jag grönsaker, frukt, bär, nötter/fröer, örter, baljväxter, rotfrukter, kryddor, alger med mera. Jag börjar min dag med en drink av rödbetsjuice, citrus och pressad ingefära plus en slurk aloe vera med tranbärsjuice så redan där är jag en bra bit på väg. Jag lyckas inte varje dag men jag försöker tänka på att planera mina inköp så jag får lite av varje med mig hem i matkassarna. Helst ekologiskt och närodlat, vilket inte är så svårt vid denna tiden på året.

20180505_141928

Tomaten Yellow Sun inköpt på Warberg Tomat bara ett stenkast hemifrån mig.

Och här kommer ett medeltida ordspråk från boken ”Den Blå Maten”, också detta från ön Okinawa. Detta står inristat på en sten som står rest nära stranden i de gamlas by Ogimi;

”Vid 70 är du inget annat än ett barn, vid 80 är du knappt en ungdom, och vid 90 om dina förfäder bjuder in dig till himlen, be dem vänta tills du är hundra…..sedan kan du börja tänka på saken.”

Niklas Ekstedt och Henrik Ennart har också skrivit boken ”Happy Food” som är intressant läsning om man är intresserad av att veta hur maten vi stoppar i oss påverkar hur vi mår.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s