Julstök i mitt kök

Det är många traditioner som man vill hålla vid liv i juletid. Julskinkan är en av dem.

Den 29/11 startar vi med julskinkan hemma hos oss. En färsk urbenad skinka inköps och sen ska den kryddas i dagarna fyra innan den rullas ihop och plumsar ner i saltlagen där den ska ligga tills den 22 december. Sen ska den vattnas ur över natten och kokas dagen före julafton. Mums!

IMG_20181202_215831_230 (1)

Salt, ingefära och kryddpeppar, eller starkpeppar, som min mormor kallade den, är de kryddor som smaksätter julskinkan de första två dygnen. Sen gnids den in med sirap två kvällar innan den rullas ihop.

Sen är det dags att göra julakorven.  Den kryddas med kryddpeppar, vitpeppar, riven gul lök och salt. Fjälstrena ska ligga i blöt över natten och sen är det bara att skrida till verket. Min mamma är den som blandar smeten och den blir alltid perfekt. Det sitter i händerna hur smeten ska kännas efter alla år av korvmakande.  Det är också jätteroligt att nästa generation intresserar sig för hantverket och vill vara med vid korvtillverkningen.

20181125_123219 (1)

Vi var tre generationer Sandaler mellan 25 och 89 år som körvade för fullt! Jag är oerhört glad och tacksam över att min mamma är så pigg och så alert, och lika glad över att hennes barnbarn vill följa i våra fotspår.

Det har också blivit en tradition att torka äpple- och apelsinskivor för att använda som julprydnader. I år torkade jag dem i 75 graders värme i ca 5 timmar. Om du vill testa att göra det så skiva frukterna tunt och lägg dem på bakplåtspapper. Sätt in dem i ugnen och placera en träslev i ugnsluckan som håller luckan på glänt. Eller öppna ofta och släpp ut ångan. Titta till frukterna då o då. Efter ca halva tiden kan det vara bra att vända dem.

20181209_082636 (1)

Det blir också fint att torka några skivor clementin och citron.

Tiden är ungefärlig, det är alltid lite olika i olika ugnar och beroende på hur tjocka skivor man har skurit. Apelsinbitarna som blir över kan man passa på att pressa så får man lite c-vitaminer i sig på kuppen.

Så här fina blir skivorna! Gör till exempel ett arrangemang med grönkål och röda äpplen tillsammans med fruktskivorna. Hel kanel och stjärnanis är också två prydande kryddor som dessutom luktar väldigt gott och juligt!

IMG_20181213_053439_507 (1)

Ta inte bort kärnhusen innan du torkar äpplena, se så fina stjärnor det blir mitt i äpplet.

Detta är lite grann av det som händer i mitt kök i december. I veckan fick vi ju till och med lite snö här på västkusten så det blev lite högre julstämning. Snön låg visserligen bara kvar i knappt två dygn men jag hann ändå få denna fina bild av ett vintrigt Varberg.

20181217_135657

Varbergs centrum i vinterskrud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s