Höskörd

På ett fält nära vårt hus slog man gräset för några veckor sen och sen kom en strängläggare och lade upp höet i prydliga rader. Det doftade så gott av nyslaget gräs och så småningom den karaktäristiska hödoften innan höet fångades upp i sina vita plastbollar. Det är något hemtrevligt och tryggt med doft av hö.

IMG_20200616_183212

Hö som ska mätta många hästmagar till vintern!

Detta fick mig att tänka på min barndom och hur det var förr i tiden. För inte så hemskt länge sedan egentligen. Tänk när man först fick gå med lie för att ta av gräset, sedan krävdes det många händer för att kratta ihop allt hö och hänga upp det på hässjor. Det som maskinerna idag gör på en timma tog säkert flera dagar att göra med handkraft. Men när jag var liten så använde min farfar en slåttermaskin, vill jag minnas.

När jag var liten flicka och farfar skördade höet så fick vi vara med och hjälpa till. Det var varmt och svettigt och lite stickigt med gräset mot bar hud. Ännu stickigare var det när höet var torrt och skulle in på höloftet. Att hoppa i höet var en rolig lek. Nedanför höloftet fanns det en binge som också var full med hö och det killade allt redigt i magen när man hoppade ner. Sen var det till att fort klättra upp igen på den väggfasta trästegen och hoppa ner gång på gång!

IMG_20200618_073056_1

En sann sommarvy!

Vi fick också åka hölass, det var roligt! De flesta gångerna detta erbjöds så var det ju efter en traktor, men jag minns också att jag fick åka hölass i en träskrinda efter Gunnar på Höjdens ardenner Dockan. Dockan var en jättestor och jättesnäll häst och ofta om somrarna cyklade vi upp till Gunnar och hans Elin på Höjden och fick gå ut i hagen och klappa Dockan och till o med sitta på henne när hon gick där och betade i hagen. Det var lycka! Gunnar litade minsann på sin fina, snälla häst och Elin bjöd på saft och bullar. Hon var också en duktig moccatårte-bagerska. Traktens folk beställde ofta finfina moccatårtor av henne när de skulle ha kalas.

Det låter som att detta var hiskeligt länge sen, men det är ”bara” 50 år tillbaka i tiden. Det har ju hänt så otroligt mycket under dessa år men det är roligt att ha de här minnena. Jag har mer att berätta så jag återkommer!

IMG_20200619_103447

Gammaldags ros som dofter fantastiskt!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s