Örter i kruka

Nu är sommaren i full gång men det har ju knappast sett ut så de senaste dagarna. Vädret har betett sig som om det vore höst med stormstyrka i vindbyarna och störtregn på tvären.

Jag brukar varje sommar ha en liten örtagård i krukor och det har jag i år också. Det är så härligt att kunna gå ut och plocka det man önska för tillfället och örter passar till alla mattillfällen på dagen. Örter passar bra på frukostmackan, i sallader, i förrätter, i all matlagning och även till desserter där framför allt mynta, citronmeliss och koriander matchar sötsaker finfint. En fräsch fruktsallad med chili, lime och koriander är väldans gott en varm sommardag. En god chokladkaka med basilikamarinerade jordgubbar funkar också.

IMG_20200707_100003

Medsols med basilika högst upp: Basilika, wasabi-ruccola, gräslök, koriander, persilja, timjan, lagerblad och dill.

Det finns hur många örter som helst att finna i plantskolan så det är bara att välja och vraka. Nästan varenda gång det är dags att laga mat så går jag ut och får inspiration av de fantastiska dofterna som örterna sprider. I kväll ska jag till exempel tillaga torsk och då går jag ut och drar handen genom örterna och ser vilken av dem som för dagen kan inspirera till en maträtt.

IMG_20200704_125623

Basilika

IMG_20200704_125635

Lagerblad

IMG_20200704_125639

Salvia

IMG_20200704_125726

Timjan

IMG_20200704_130005

Rosmarin

IMG_20200704_130118

Oregano

nor

Dill

nor

Koriander

nor

Persilja

Jag har en förkärlek till timjan. I mitt tycke har den en varm, mjuk och hemtrevlig doft och smak. Kanske beror det på att min mormor odlade mycket timjan om somrarna. Jag minns inte så mycket av det, men mamma berättar att mormor på sensommaren knöt ihop timjan i små buketter som hon sen hängde på tork över vedspisen. När hon hade kokat sin grönsakssoppa eller ärtsoppa så tog hon bara ner en bukett timjan som hon smulade över soppan.  Jag kommer inte riktigt ihåg detta, men kanske är det ett nedärvt smak-, och doftminne som inger trygghet.

IMG_20200704_130058

Övervintrad timjan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s